Rice redt Arsenal in geweldig spektakelstuk bij Luton

Premier League-koploper Arsenal is door het oog van de naald gekropen in de uitwedstrijd tegen Luton Town. Declan Rice stond in de zevende minuut van de extra tijd op als redder in nood, nadat er al zes keer gescoord was op Kenilworth Road.

Luton Town
Luton Town
3 - 4
Arsenal
Arsenal

Arsenal had vijf keer op rij gewonnen op weg naar de uitwedstrijd tegen Luton. Het vertrouwen bij de ploeg van Mikel Arteta was groot en werd in de twintigste minuut dinsdagavond nog groter door Gabriel Martinelli. De Braziliaan opende de score op aangeven van Bukayo Saka. De rechtsbuiten gaf na een snelle ingooi laag voor op Martinelli en de naar het centrum getrokken linksbuiten schoot de bal in de verre hoek: 0-1. Zo leek er geen vuiltje aan de lucht voor The Gunners.

Dat veranderde in de 25ste minuut. Arsenal verdedigde ronduit slap bij een corner. Gabriel Osho strafte dat af door de bal voorbij David Raya te koppen: 1-1. De kopbal van Osho was een van de twee doelpogingen die Luton had in de eerste helft. Gek was het niet gezien het spelbeeld dat Arsenal vlak voor rust opnieuw de leiding nam. Gabriel Jesus had alle ruimte om de bij de tweede paal binnen te koppen uit een voorzet van Ben White en de spits deed dat ook. Het was een bevrijdende treffer voor de 26-jarige Braziliaan, die zijn eerste Premier League-goal sinds 3 september maakte. Jesus had in zijn vorige zeven optredens in de competitie niet gescoord.

Niet voor het eerst dit seizoen toonde het dappere Luton karakter na die tegenslag vlak voor rust. Of er nu een donderpreek van manager Rob Edwards aan ten grondslag lag of niet; de thuisploeg schoot uit de startblokken in de tweede helft. Elijah Adebayo maakte in de 49ste minuut de 2-2. Opnieuw scoorde Luton daarbij uit een corner. De uitgekomen Raya was niet snel genoeg bij de bal en betaalde daar de prijs voor. De van Brentford overgekomen doelman werd in de 57ste minuut al voor de derde keer in deze wedstrijd geklopt. Ross Barkley kreeg teveel tijd en ruimte van White en knalde de bal laag voorbij Raya: 3-2.

De laatste ommekeer
Het werd nog spectaculairder in het stadion dat plaats biedt aan slechts 11.500 toeschouwers. Kai Havertz poetste de achterstand in de zestigste minuut weg voor de bezoekers, met dank aan Jesus. De spits hield zijn directe tegenstander geweldig van zich af en had oog voor de anticiperende Havertz. De Duitser kreeg de bal perfect mee en was doelman Thomas Kaminski te snel af: 3-3. Arsenal voerde de druk daarna flink op. Met Tahith Chong als invaller bleef het verzet van Luton sterk. De thuisploeg won veel persoonlijke duels, hield de ruimtes bijzonder klein en dat was lang voldoende om stand te houden tijdens het slotoffensief. Het was heel lang voldoende, tot de zevende minuut van de extra tijd. Nog één keer werd de bal voor het doel gepompt. Rice sprong hoog en kopte raak: 3-4.

Waar vrijwel iedereen bij de thuisploeg vermoeid naar de grond ging, vierden de Arsenal-spelers de ontsnapping met de meegereisde supporters. Was er gelijkgespeeld, dan had Liverpool woensdag koploper kunnen worden door uit van Sheffield United te winnen. Nu blijft de koppositie langer in handen van de club die in 2004 voor het laatst kampioen werd.