Rijkaard stapt niet zelf op als bondscoach Saudi-Arabië

Frank Rijkaard (49) blijft ondanks het mislopen van deelname aan het WK van 2014 voorlopig aan als bondscoach van Saudi-Arabië. De Nederlandse trainer zag woensdag de laatste hoop op een WK-ticket vervliegen door een nederlaag tegen Australië (4-2).

Rijkaard stapt niet zelf op als bondscoach Saudi-Arabië

Rijkaard beschikt bij de voetbalbond van Saudi-Arabië over een verbintenis tot en met het kalenderjaar 2013. 'En hij gaat er nog steeds vanuit dat hij die verbintenis uit gaat dienen. Op dit moment is hij niet van plan uit eigen beweging op te stappen', vertelt zijn belangenbehartiger Perry Overeem.

Voor de voormalige coach van Oranje, Sparta, Barcelona en Galatasaray was het de taak Saudi-Arabië naar het WK van 2014 te loodsen. Na de nederlaag tegen Australië - The Aussies maakten in de tweede helft een 2-1 achterstand goed door in vier minuten drie keer te scoren – bleek dat een utopie.

Saudi-Arabië eindigde in Groep 4 van de Aziatische kwalificatiereeks als derde met zes punten uit evenzoveel optredens. Australië werd met vijftien punten eerste, gevolgd door Oman met acht punten. Dat laatste land won woensdag met 2-0 van hekkensluiter Thailand (vier punten) en behaalde zo twee punten meer dan de formatie van Rijkaard.

Rijkaard reageerde kort na de uitschakeling zeer teleurgesteld. 'Dit is triest, een enorme dreun. We waren hoopvol gestemd, maar het zat er helaas niet in. Als we iets meer moed hadden getoond en bij onze eigen speelstijl waren gebleven, zou de wereld er nu heel anders uit zien.'

De eerstvolgende officiële interland voor Rijkaard en Saudi-Arabië is nog ver weg. Op 15 augustus staat de vriendschappelijke ontmoeting met Chili op de agenda. Door het mislopen van het vervolg van de WK-kwalificatie worden er mogelijk nog wel andere interlands ingepland. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's