Rodri maakt met geopolitiek getinte opmerking geen vrienden in Engeland

Reacties

Rodri, een Spaans international die zijn brood in Engeland verdient, heeft enig risico genomen met een opmerking over Gibraltar tijdens de huldiging van zijn ploeg voor de gewonnen EK-titel.

Rodri maakt met geopolitiek getinte opmerking geen vrienden in Engeland
© Pro Shots
In de rubriek 'In de Kantlijn' verzamelt de redactie van VI.nl de laatste opmerkelijke voetbalberichten. Rare, leuke of opvallende quotes, enorme blunders, schitterende doelpunten of nieuws met een knipoog vind je hieronder. Veel plezier!

Richting de EK-finale tussen Spanje en Engeland werden er geregeld grapjes gemaakt over 'territoriale conflicten' tussen de beide landen – knipogend naar de vele Engelse toeristen die Spaanse bewoners tot waanzin drijven. Dit door zichzelf en hun dubieuze culinaire gewoonten jaarlijks mee te slepen naar bijvoorbeeld Ibiza, Magaluf en Mallorca om daar een week lang roodverbrand en vechtend door te brengen. Rodri heeft er na de finale een schepje bovenop gedaan.

Rodri moest op de Madrileense Plaza de Cibeles een liedje zingen en koos voor het wijsje Gibraltar es español (Gibraltar is Spaans). In tegenstelling tot de grapjes over hierboven genoemde zuipvakantiebestemmingen is het piepkleine landje onder Spanje in de geschiedenis daadwerkelijk lijdend voorwerp geweest van de nodige serieuze diplomatieke strubbelingen.

Strikt geopolitiek gesproken heeft Rodri ongelijk: Gibraltar is officieel een kolonie van de Britse kroon. In 1713, toen er met de Vrede van Utrecht een einde kwam aan diverse oorlogen in Europa, werd afgesproken dat het ministaatje voor eeuwig Brits zou blijven. Dat is dik drie eeuwen na dato inderdaad nog het geval, maar Spanje erkent de Britse soevereiniteit niet. Dat heeft in de moderne geschiedenis al regelmatig tot felle discussies geleid.

Bekijk hier al onze video's
Meer Spanje
Meer over Spanje
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Meer Rodri
Meer over Rodri
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.