Russische miljardair werkt aan wederopstanding Monaco
Na Paris Saint-Germain heeft de Franse Ligue 1 er met AS Monaco een tweede miljoenenclub bij. De kampioen van de Ligue 2 zet onder leiding van eigenaar Dmitry Rybolovlev (foto) de aanval in op de gevestigde orde in het Franse topvoetbal. Met een investering van liefst tweehonderd miljoen euro wil de Russische miljardair komend seizoen al een gooi doen naar de landstitel.
Het seizoen is nog maar nauwelijks ten einde of de hyperambitieuze plannen van de club uit het prinsdom krijgen al meteen vorm. Voor een bedrag van zeventig miljoen euro weekte het vorige week al de 26-jarige spelmaker João Moutinho (25 miljoen) en de veelbelovende vleugelaanvaller James Rodríguez (45 miljoen) los bij FC Porto.
De komst van de twee steunpilaren van de Portugese landskampioen is echter nog maar het begin van de in Frankrijk al tot révolution de palais (paleisrevolutie) omgedoopte poging van Monaco om zich binnen twee seizoenen te ontwikkelen van een financieel noodlijdende degradant tot een voetbalbolwerk waar geld niet langer een beperkende factor is. De hoofdrol in die wederopstanding is uiteraard voor Rybolovlev, die in december 2011 aan het bewind kwam, de schulden wegwerkte en de Champions League-finalist van 2004 zo weer een toekomst gaf. De 46-jarige zakenman behoort met een geschat privé-vermogen van zeven miljard euro tot de rijksten der aarde. Vorige zomer deed Monaco al van zich spreken door negen spelers te contracteren voor dik vijftien miljoen euro, een record in de Ligue 2.
Een jaar verder hoopt Rybolovlev nog deze week de voltallige Europese voetbaltop af te troeven door Atlético Madrid-aanvaller Radamel Falcao voor zestig miljoen euro naar het Stade Louis II te halen. Tekenend voor de aanstaande machtsgreep van de Monegasken is dat dat een verbluffende verbetering zou betekenen van het recordbedrag dat een Franse club ooit betaalde voor een transfer.
De laatste jaren had Paris Saint-Germain een door velen ongenaakbaar geachte standaard gezet door circa veertig miljoen euro neer te tellen voor achtereenvolgens Javier Pastore (Palermo), Thiago Silva (AC Milan) en Lucas Moura (São Paulo). Met in totaal ruim 250 miljoen euro aan transferuitgaven verdeeld over de afgelopen twee jaar kon een overtuigend kampioenschap van PSG dit seizoen daarom niet uitblijven. In de jaargang 2013/14 staat de hiërarchie in het Franse topvoetbal opnieuw op de tocht. Want waar Olympique Lyon en Olympique Marseille de nouveaux riches uit Parijs niet langer kunnen bijbenen, geldt dat mogelijk wel voor Monaco. Behalve Moutinho, Rodríguez en vrijwel zeker Falcao zijn ook Barcelona-doelman Víctor Valdés en de bij Real Madrid overbodige mandekker Ricardo Carvalho in beeld als versterkingen voor de selectie van de Italiaanse trainer Claudio Ranieri.
Grote kans dat Rybolovlev met het aantrekken van dat toch niet geringe vijftal bovendien nog niet klaar is. Want één ding is inmiddels zeker: Monaco kan zich in financieel opzicht moeiteloos meten met het door Qatar Sports Investments omhoog gestuwde PSG, dat afgelopen zomer circa 150 miljoen in de transfermarkt pompte. Monaco zou dat bedrag al deze zomer kunnen overstijgen als de koopzucht inderdaad zo onweerstaanbaar is als de eerste schermutselingen doen vermoeden.
Er zijn nog wel wat mitsen en maren verbonden aan de beoogde terugkeer van de zevenvoudig landskampioen aan de Franse top. Doordat Monaco een belastingparadijs is, zijn de fiscale voordelen enorm. De Franse profliga (LFP) heeft daarom al geëist de club het hoofdkwartier verplaatst naar Frankrijk of dat er bij wijze van compensatie tweehonderd miljoen euro moet worden betaald voor toegang tot de Ligue 1. Beide verzoeken heeft Rybolovlev resoluut van de hand gewezen. Hij zal de opmars desnoods in de rechtbank afdwingen. (Tim Vos)
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.