Scenario's Oranje: WK-vangnet verdwijnt, alles in eigen hand in Nations League

Reacties

Het optreden van maandagavond was weliswaar pijnlijk, feitelijk is er nog niet zoveel aan de hand voor Oranje in de Nations League. Wel verdwijnt naar alle waarschijnlijkheid een WK-ontsnappingsroute. De stand van zaken na twee derde van de eerste ronde.

Scenario's Oranje: WK-vangnet verdwijnt, alles in eigen hand in Nations League
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
1 - 0
Nederland
Nederland

In tegenstelling tot bij de eerdere edities plaatst deze keer de toptwee van de groepen in de hoogste klasse zich voor de knock-outfase, die dus begint met de kwartfinale in maart 2025. De winnaars daarvan stromen door naar de Final Four, de climax die in juni plaatsheeft.

In Groep A3 heeft Duitsland met tien punten zijn schaapjes op het droge. Nederland en Hongarije volgen met vijf punten en Bosnië en Herzegovina sluit de rij met één punt. Oranje vervolgt de Nations League op 16 november met een thuiswedstrijd tegen Hongarije en omdat bij een gelijke eindstand het onderling resultaat de doorslag geeft heeft Nederland dan aan een overwinning genoeg voor een stek bij de laatste acht. Op 19 november sluit Oranje de eerste fase af met een bezoek aan Bosnië en Herzegovina.

De loting voor de kwartfinale is op 22 november in Nyon. De groepswinnaars stuiten hierin op de nummers twee.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 3 UEFA Nations League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
4
3
1
0
10-3
+7
10
2
Nederland
4
1
2
1
8-6
+2
5
3
Hongarije
4
1
2
1
3-6
-3
5
4
Bosnië-Herzegovina
4
0
1
3
3-9
-6
1
* Actueel tot en met 15 okt. 2024

WK-vangnet

Nederland heeft nog een miniem kansje om als eerste te eindigen in zijn groep, al is de nederlaag van maandag waarschijnlijk fataal. Daardoor verdwijnt er een ontsnappingsroute richting het WK 2026. Alleen de twaalf groepswinnaars - van de kwalificatie - plaatsen zich direct voor dat toernooi. De nummer twee uit de groep is veroordeeld tot de play-offs, waarin de laatste vier Europese WK-tickets op het spel staan. Deze play-offs worden aangevuld met vier Nations League-teams. Om als Nations League-deelnemer in aanmerking te komen voor een stek in de barrages moet je wel je groep in de Nations League hebben gewonnen. Die vlieger gaat waarschijnlijk niet meer op voor Nederland.

Een plek in de kwartfinale levert trouwens een extra voordeel op. De kwartfinalisten van de Nations League komen bij de WK-kwalificatieloting van 13 december in Pot 1 terecht, waarmee ze andere toplanden dus ontlopen. Daarom is het voor Nederland belangrijk om bij de eerste twee te eindigen in de Nations League-poule.

Strijd om lijfsbehoud

Door het dramatisch presterende Bosnië en Herzegovina hoeft Oranje in elk geval niet te vrezen voor rechtstreekse degradatie naar Divisie B. De nummer drie van de poule gaat de play-offs in om degradatie proberen te voorkomen.

Prijzengeld Nations League

Ook financieel staat er wat op het spel voor Nederland. De KNVB kan bij Nations League-succes namelijk een miljoenenbedrag bijschrijven. De UEFA heeft het prijzengeld voor deze editie niet openbaar gemaakt, maar dat zal vergelijkbaar zijn met de prijzenpot van het vorige toernooi. Toen leverde in Divisie A deelname 2,25 miljoen euro op, plaatsing voor de Final Four 6 miljoen en de eindzege nog eens 2,25 miljoen. Dat is dus een bedrag van maximaal 10,5 miljoen euro per land.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.