Schalke-debutant snoept Bayern punten af

Bayern München is er in eigen huis niet in geslaagd Schalke 04 te kloppen. Debutant Joel Matip neutraliseerde de openingstreffer van Daniel Van Buyten. VfL Wolfsburg blijft goed meedoen na de zege op 1899 Hoffenheim.

Bayern München-Schalke 04 1-1Bayern-coach Louis van Gaal koos ervoor om Edson Braafheid en Danijel Pranjic op de bank te laten beginnen. Mark van Bommel stond wel aan de aftrap. Maar ook met Arjen Robben was de oefenmeester voorzichtig, hij verving in de rust de matig spelende Luca Toni. Felix Magath, manager van Schalke 04, verraste met het opstellen van Joel Matip (rechts op de foto). De achttienjarige middenvelder maakte zijn debuut in de Bundesliga.

Na een half uur zag Bayern München de gretige start beloond worden met de openingstreffer. Een vrije trap van Holger Badstuber werd matig verwerkt door Kevin Kuranyi, waarop de vrijstaande Daniel Van Buyten makkelijk kon binnentikken. Maar voor rust nog kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Een vrije trap van Lukas Schmitz vond het hoofd van de hoog springende Matip, die zijn debuut voor Schalke opluisterde met een fraai doelpunt.

Het inbrengen van Robben zorgde na rust voor meer dreiging van Bayern. De dribbelaar had wel het geluk dat zijn agressieve reactie na een overtreding van Schmitz slechts met geel bestraft werd. Ondanks een overduidelijk overwicht slaagde Bayern er niet in de zege te pakken en moest het de 1-1 uitslag accepteren.

1899 Hoffenheim-VfL Wolfsburg 1-2De thuisploeg nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief. De dadendrang bleek succesvol, want door een treffer van Vedad Ibisevic in de 23ste minuut zocht de ploeg met een 1-0 voorsprong de kleedkamer op voor rust. Na de hervatting koos Hoffenheim ervoor om meer de defensieve stellingen in te nemen.

Dat bleek niet de juiste keuze. Via treffers van Zvjezdan Misimovic en Grafite (die weer eens in de basis mocht beginnen) kantelde de score binnen het uur. Na de 2-1 ging Hoffenheim met man en macht op zoek naar gelijkmaker, maar het leverde geen resultaat op. Wolfsburg was vanuit de counter zelfs dicht bij uitbreiding van de score.

FSV Mainz 05-1. FC Nürnberg 1-0Elkin Soto zorgde ervoor dat zeven minuten voor rust de thuisploeg een verdiende voorsprong nam. De Colombiaan nam doeltreffend een afvallende bal op zijn linkervoet. Daarvoor had de ploeg van Thomas Tuchel al drie grote kansen gemist. Het verzet van Nürnberg was niet groot, alleen Albert Bunjaku was gevaarlijk. In de tweede helft waren de aanvallende intenties van de bezoekers niet overtuigend genoeg om een gelijkspel af te kunnen dwingen.

Borussia Mönchengladbach-VfB Stuttgart 0-0Borussia-coach Michael Frontzeck begon met Roel Brouwers in de basis en hield Marcel Meeuwis negentig minuten op de bank. Bij Stuttgart was Khalid Boulahrouz eveneens de hele wedstrijd reserve. In een teleurstellende wedstrijd kwamen beide teams niet tot scoren.

VfL Bochum-SC Freiburg 1-2VfL Bochum hoopte met een bliksemstart de bezoekers te overrompelen, maar daar slaagde de ploeg niet in. SC Freiburg verdedigde stug en was gevaarlijk uit stilstaande situaties. Heiko Butscher maakte via een aparte hoekschopvariant de openingstreffer. Ivica Banovic legde op de zestien meter klaar, waarop Daniel Caligiuri doeltreffend uithaalde.

In de 65ste minuut viel de gelijkmaker voor de thuisploeg. Diego Klimowicz kopte een voorzet van Zlatko Dedic binnen. In de slotfase bezorgde Stefan Reisinger SC Freiburg een onterechte overwinning.