Scherpe Vennegoor bezorgt PSV koppositie

PSV is terug aan kop in de Holland Casino Eredivisie. De Eindhovenaren profiteerden van de misstap van AZ door zelf overtuigend met 4-0 te winnen van NAC Breda. De teruggekeerde Jan Vennegoor of Hesselink hielp de Eindhovenaren in het zadel.

Lange Jan sloeg in de eerste helft twee keer uiterst slagvaardig toe. De centrumspits van PSV, die sinds 21 november vanwege een schouderblessure niet meer in de basis startte, bewees direct scherp te zijn.

Na bijna een half uur spelen rondde hij bij de eerste paal - zoals het een spits betaamt - een voorzet van DaMarcus Beasly af, die op zijn beurt werd weggestuurd door Mark van Bommel.

Tien minuten later had Vennegoor een actie uit het handboek diepe spits. Met zijn rug naar de goal nam hij goed aan, draaide zich vrij en probeerde NAC-doelman Davy Schollen met een kunstzinnig hakballetje te passeren. In de rebound slaagde de nummer 9 van de thuisploeg met wat geluk alsnog: 2-0.

In de tweede helft bleef PSV de wedstrijd grotendeels controleren. Twintig minuten voor tijd volgde de genadeklap toen Rob Penders een voorzet van Ji-Sung Park in eigen doel werkte. Vijf minuten later scoorde Van Bommel met een slim en snel genomen vrije trap, waarop de verraste Schollen geen antwoord had.

Dankzij de zege heeft PSV een gaatje geslagen van twee punten op AZ. NAC, waar spits Ali Boussaboun geblesseerd afhaakte in de rust, blijft met een negende plaats een echte middenmoter.