Schotse ploeg verkeert in overgangsfase

Met Schotland treft Oranje een tegenstander die zich al geruime tijd in een overgangsfase bevindt. De Duitse bondscoach Berti Vogts probeert de nationale ploeg al sinds zijn aanstelling op 1 maart 2002 te herstructureren en te verjongen, een proces dat uiterst moeizaam verloopt.

Schotse ploeg verkeert in overgangsfase

Schotland begon de kwalificatiereeks voor EURO 2004 in mineur. De ploeg had een weinig succesvolle deelname aan het WK 1998 in Frankrijk achter de rug (uitgeschakeld in de groepsfase) en wist zich daarna niet te plaatsen voor EURO 2000 en het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

Bovendien versterkten de talloze experimenten met spelers en systemen in de eerste maanden onder Vogts de tijdelijke neergang van de Schotten. De eerste vijf oefeninterlands resulteerden in evenzoveel nederlagen en leverden slechts twee Schotse treffers op.

Toen Schotland de kwalificatiereeks voor EURO 2004 ook nog eens begon met een vernederend gelijkspel tegen voetbaldwerg Faerøer (2-2), kregen Vogts en zijn ploeg een stortvloed aan media-kritiek over zich heen. De moeizame route naar een EK-ticket kreeg echter een keerpunt in de thuiswedstrijd tegen Duitsland, toen de Schotten op Hampden Park een achterstand tegen Duitsland wegpoetsten (1-1) en zelfs kansen had op de overwinning.

De beste interland sinds jaren betekende nieuw krediet voor Vogts, die zijn ploeg afgelopen zaterdag tegen Litouwen (1-0 zege) alsnog een plaats in de play-offs zag veroveren.

Zwakke plekHoewel de Schotten beschikken over een flinke dosis vechtlust en passie, kampen ze in voetbaltechnisch opzicht al jaren met gebreken. Ook de doorbraak van de jonge talenten James McFadden (Everton), Shaun Maloney (Celtic) en Darren Fletcher (Manchester United) kan daar niets aan veranderen.

De defensie is de traditionele zwakke plek van Schotland. Onder de lat staat noodgedwongen Robert Douglas, een doelman die bij zijn werkgever Celtic al weken geen basisplaats meer heeft. De viermansdefensie wordt doorgaans gevormd door Jackie McNamara (Celtic), Christian Dailly (West Ham United), Steven Pressley (Heart of Midlothian) en Gary Naysmith (Everton). Met name het centrale duo Dailly/Pressley is kwetsbaar en te kloppen op snelheid.

Op het middenveld, het sterkste gedeelte van de ploeg, maken de ervaren Paul Lambert (Celtic) en Barry Ferguson (Blackburn Rovers) de dienst uit. Op de zijkanten moeten publiekstrekker McFadden en Fletcher voor de aanvallende dreiging zorgen.

Net als de defensie is ook de voorhoede niet al te sterk. Vogts kiest meestal voor Jamie Crawford (Dunfermline Athletic) en Kenny Miller (Wolverhampton Wanderers). Crawford komt echter op internationaal niveau kwaliteiten te kort en Miller is pas hersteld van een zware blessure.

De alternatieven in de voorhoede zijn met Neil McCann (Southampton), Paul Dickov (Leicester City), Don Hutchison (West Ham United) en Maloney bijzonder dunbezaaid. Bovengenoemde spelers blinken in de nationale ploeg in ieder geval nauwelijks uit door een indrukwekkend doelpuntengemiddelde.

Bekijk hier al onze video's