Shearer: 'Engeland had een trainer nodig die prijzen brengt'

Reacties

Voormalig aanvoerder en topspits Alan Shearer heeft voorzichtig enthousiast gereageerd op het nieuws dat Thomas Tuchel de nieuwe bondscoach wordt van Engeland. Woensdag werd bekend dat de Duitser is aangesteld tot en met het WK van 2026.

Shearer: 'Engeland had een trainer nodig die prijzen brengt'

'We hebben een trofee nodig. Zo simpel is het. We hebben een manager nodig die ons die prijs kan bezorgen', aldus de clublegende van Newcastle United in de The Rest Is Football-podcast. Shearer vervolgt: 'Er is geen twijfel dat Tuchel een ongelofelijk CV heeft, maar dit wordt wel een heel ander type test voor hem. Het is zeker een gedurfde zet van de FA, daar bestaat geen enkele twijfel over.

We moeten over twee jaar het WK winnen. Daarvoor is hij nu aangesteld. De Engelse voetbalbond heeft ingezien dat de huidige spelersgroep een van de beste is die het land in lange tijd heeft gehad.' Voorganger Gareth Southgate diende zijn ontslag in na de verloren finale tegen Spanje. Tot januari neemt Lee Carsley de honneurs waar als tussenpaus.

De voormalige coach van de beloftenploeg was zelf ook in beeld. Een uitstekende kandidaat zelfs volgens Shearer. 'Ik zou de baan zelf aan Carsley hebben gegeven. Ik heb genoeg gezien in de voorbije weken om te suggereren dat de spelers hem echt vertrouwen, dat hij fantasierijk genoeg is om iets moois te produceren dat bovendien een genot is om naar te kijken; vermakelijk en aanvallend voetbal.'

Met de aanstelling van Tuchel kiest de Engelse voetbalbond voor de derde buitenlandse bondscoach uit de voetbalhistorie van het land. Toch is Tuchel in tegenstelling tot zijn buitenlandse voorgangers geen onbekende in Engeland, gezien zijn dienstverband bij Chelsea, waarmee hij in 2021 de Champions League wist te winnen.

Mede daardoor kijkt ook voormalig topspits Gary Lineker enthousiast vooruit naar het nieuwe en aanstaande tijdperk onder de Duitse trainer. 'Tuchel zal naar deze selectie hebben gekeken en gedacht hebben dat er zoveel talent in zit, dit is een ongelooflijke kans om de allergrootste trofee te winnen', doelt hij op het WK van 2026.

Geen Engelse kandidaat
Voormalig international Micah Richards begrijpt de keuze van de Engelse voetbalbond om voor een buitenlandse trainer te gaan. 'Het punt is dat we gewoon geen Engelse kandidaat hebben die sterk genoeg is om deze baan te aanvaarden. Ik ben van mening dat we ook geen Engelse manager nodig hebben, we moesten gewoon de beste persoon voor de baan zoeken. Ik denk dat we met Tuchel een uitstekende manager binnen hebben gehaald, die bovendien een bewezen winnaar is.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.