Simons trefzeker bij Leipzig, ook Malen en Dortmund door in DFB Pokal

RB Leipzig heeft zich zaterdag mede dankzij een goal van Xavi Simons geplaatst voor de tweede ronde van het DFB Pokal-toernooi. Leipzig rekende af met Rot-Weiss Essen, uitkomend in de 3. Liga. Borussia Dortmund is ook door na een zege op Phönix Lübeck.

Rot-Weiss Essen
1 - 4
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig kende nog een valse start in Essen: Ramien Safi, geboren in Groningen en zoon van Afghaanse ouders, schoot na twee minuten via de lat raak. Bij Rot-Weiss Essen stond eveneens Arnhemmer Jimmy Kaparos in de basis. Nog voor de rust stelde Leipzig met Simons weer orde op zaken in Stadion an der Hafenstrasse.

Benjamin Sesko en Loïs Openda zorgden voor een kanteling in de wedstrijd, waarna Leipzig kort voor tijd de overwinning extra glans gaf. Simons was eerst aangever bij de 1-3 van Antonio Nusa en nam daarna zelf de vierde goal van Leipzig voor zijn rekening. De Oranje-international schoof de bal beheerst binnen nadat André Silva hem de diepte in stuurde.

Phönix Lübeck
1 - 4
Borussia Dortmund

Dortmund rekende zaterdag in het Volksparkstadion in Hamburg af met Phönix Lübeck, dat uitkomt in de Regionalliga Nord. BVB was met Donyell Malen op de bank na één helft al zeker van een overwinning. Na drie minuten opende zomeraanwinst Waldemar Anton de score en daarna waren Emre Can (strafschop) en Julian Brandt trefzeker.

Obinna Iloka deed tien minuten na de pauze met een prachtige uithaal in de bovenhoek nog wel iets terug voor Phönix Lübeck en bood de fans van de 'thuisploeg' daarmee een speciale bekerherinnering. Invaller Julien Duranville (18) pikte drie minuten na zijn entree direct een goal mee voor Dortmund. Malen stond toen ook al in het veld.

Greifswalder FC
0 - 1
Union Berlin

1. FC Union Berlin ontsnapte dankzij voormalig PSV'er Yorbe Vertessen aan een pijnlijke uitglijder tegen Greifswald uit de Regionalliga Nordost. Union Berlin, met Danilho Doekhi in de basis, worstelde ruim een uur lang met de semiprofs, waarna Vertessen redding bracht. De Belg scoorde een paar minuten na zijn entree.

Alemannia Aachen
2 - 3
Holstein Kiel

Alemannia Aachen, uit de 3. Liga, leek dankzij een goal van Charlison Benschop op weg naar de volgende ronde, maar Bundesliga-club Holstein Kiel knokte zich in de slotfase terug. Benschop, ex-aanvaller van onder andere RKC Waalwijk, AZ, Fortuna Düsseldorf, Hannover 96 en De Graafschap, scoorde na een uur via de binnenkant van de paal de 2-1. Invaller Lasse Rosenboom werd echter de beul van Alemannia met twee late doelpunten, met een winnende treffer in de extra tijd.