Slechts één land stond vaker in halve finale EK dan Oranje

Reacties

Nederland staat woensdag voor de zesde keer in de EK-historie in de halve finale. Alleen Duitsland reikte nog vaker tot de laatste vier van een Europees kampioenschap.

Slechts één land stond vaker in halve finale EK dan Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 2
Engeland
Engeland

Duitsland had zich afgelopen vrijdag voor de tiende keer kunnen scharen bij de beste vier landen van Europa, maar het gastland verloor na verlenging van Spanje. Dat bereikte net als Nederland daardoor voor de zesde keer in zijn historie de halve eindstrijd van het EK. Ook Frankrijk staat op dat aantal dankzij de zege op Portugal in de kwartfinale na penalty's.

Waar Frankrijk in 2016 nog in de halve finale stond (en ook de finale haalde op het EK in eigen land) en Spanje tijdens het vorige EK nog zover kwam, was het voor Nederland al twintig jaar geleden dat het in de halve finale stond. Op het EK 2004 in Portugal versloeg de ploeg van Dick Advocaat Zweden na penalty's. Gastland Portugal was vervolgens te sterk.

Het Nederlands elftal dat in 2004 de halve finale bereikte door Zweden na penalty's te verslaan.
© Pro Shots
Het Nederlands elftal dat in 2004 de halve finale bereikte door Zweden na penalty's te verslaan.

Destijds was het nog bijna een vanzelfsprekendheid dat Oranje tot de laatste vier reikte. Van het glorieuze EK 1988 tot aan het al genoemde toernooi in 2004, strandde Nederland alleen in 1996 al in de kwartfinale (na penalty's tegen Frankrijk). In 1992 en 2000 was de halve finale ook het eindstation, beide keren na een strafschoppenserie (tegen Denemarken en Italië).

Van alle landen die minstens zes keer in de halve finale stonden, heeft Nederland dan ook de minste score qua het bereiken van de finale. Dat gebeurde alleen in 1988 door de revanche tegen West-Duitsland (2-1). Overigens staat tegenstander Engeland voor de vierde keer in de halve finale van het EK. Alleen drie jaar terug bereikte het ook de eindstrijd, die het van Italië verloor. 

Halve finales in EK-historie

Land Halve finale Finale Winst
Duitsland 9 6 3
Spanje 6 4 3
Italië 6 4 2
Frankrijk 6 3 2
Rusland* 6 4 1
Nederland 6 1 1
Tsjechië** 5 2 1
Portugal 5 2 1
Denemarken 4 1 1
Engeland 4 1 0

* Inclusief Sovjet-Unie
** Inclusief Tsjechoslowakije

Bekijk hier al onze video's
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.