Europa

Nederland - Engeland

Engeland verslaat Nederland in zinderende EK-ontmoeting

In een meeslepende wedstrijd op het Europees Kampioenschap in het BVB Stadion Dortmund heeft Engeland met 2-1 gewonnen van Nederland. Een late treffer van Ollie Watkins besliste het duel in het voordeel van de Engelsen, waardoor zij zich plaatsen voor de volgende ronde van het toernooi.

De wedstrijd begon voortvarend voor het Nederlandse elftal, met een vroege openingstreffer van Xavi Simons in de 7e minuut. Simons vond het net met een schot van buiten het strafschopgebied, waarmee hij de Engelse doelman Jordan Pickford verraste en de score opende. Nederland leek de wedstrijd in handen te hebben, maar Engeland liet zich niet uit het veld slaan.

Engeland kwam terug in de wedstrijd dankzij een penalty, feilloos benut door Harry Kane in de 18e minuut, na een overtreding van Denzel Dumfries in het strafschopgebied. De gelijkmaker bracht de spanning volledig terug in de wedstrijd, met kansen over en weer.

De tweede helft was een tactisch schaakspel, waarbij beide teams op zoek waren naar de winnende treffer. Nederland moest een tegenslag verwerken toen Memphis Depay in de 35e minuut geblesseerd het veld moest verlaten, vervangen door Joey Veerman. Engeland voerde in de tweede helft enkele tactische wissels door, waaronder het inbrengen van Cole Palmer voor Phil Foden in de 80e minuut en Ollie Watkins voor Harry Kane een minuut later.

De beslissing viel in de 90e minuut toen Ollie Watkins, kort na zijn entree, Engeland op voorsprong zette met een schot vanaf de rechterkant van het strafschopgebied, op aangeven van Cole Palmer. Deze late treffer bleek beslissend, ondanks de inspanningen van Nederland om de gelijkmaker te forceren.

In de slotfase van de wedstrijd probeerde Nederland met man en macht de gelijkmaker te scoren, wat resulteerde in een aantal wissels in de 93e minuut, waaronder het inbrengen van Joshua Zirkzee voor Denzel Dumfries en Brian Brobbey voor Xavi Simons. Ondanks de druk van Nederland in de laatste minuten, bleef Engeland standhouden en verzekerde zich van een plek in de volgende ronde van het EK.

Met deze overwinning laat Engeland zien dat ze tot de favorieten behoren voor de eindzege op het Europees Kampioenschap. Voor Nederland rest de bittere pil van uitschakeling, ondanks een strijdlustige vertoning in Dortmund.