Soeverein Duitsland rekent af met Hongarije en gaat naar achtste finale

Reacties

Duitsland heeft zich woensdagavond als eerste land geplaatst voor de achtste finale van het EK. In Stuttgart rekende het gastland af met Hongarije. Daardoor werd een ticket naar de volgende ronde alvast veiliggesteld.

Soeverein Duitsland rekent af met Hongarije en gaat naar achtste finale
Duitsland
Duitsland
2 - 0
Hongarije
Hongarije

Stuttgart stond woensdagavond te schudden van enthousiasme. De Snollebollekes kwamen dan wel niet optreden, maar in een Oranje-achtige stoet gingen duizenden Duitsers op weg naar het stadion. De imposante openingswedstrijd, die een eclatante 5-1 zege op Schotland opleverde, had de EK-koorts aangewakkerd. Het gastland had zichzelf tot favoriet voor de eindzege gebombardeerd. Niet hossend van links naar rechts, maar vol gas en recht vooruit moest de koers op jacht naar de vierde Europese titel voortgezet worden.

Vanzelfsprekend begon bondscoach Julian Nagelsmann tegen de Hongaren met dezelfde basiself. De bezoekers, die in de eerste groepswedstrijd verloren van Zwitserland (1-3), kregen de ondankbare taak de Duitse machine te ontmantelen. En dat leek twintig seconden nadat scheidsrechter Danny Makkelie het startsignaal gaf al bijna te lukken, toen doelman Manuel Neuer voor het eerst dit toernooi getest werd. Barnabás Varga kwam echter niet voorbij de veteraan.

Duitsland leek wakker geschud. Het tempo werd opgeschroefd en Hongarije naar achteren gedrukt. Kai Havertz en Robert Andrich konden de volgende overmacht niet bekronen, waardoor het wachten was op een van de wonderkinderen. Afgelopen week brak Florian Wirtz nog de ban, nu was het de beurt aan Jamal Musiala. De spelmaker kreeg de bal voor zijn voeten en kegelde hem halverwege de eerste helft via de lat in het doel: 1-0.

Neuer sneert criticasters de mond
Waar Schotland zich na de openingstreffer naar de slachtbank liet leiden, begon Hongarije juist van zich af te bijten. Liverpool-ster Dominik Szoboszlai deed dat via een weergaloze vrije trap, maar Neuer keerde de inzet op onnavolgbare wijze. Jonathan Tah lag even later in de weg, toen wederom Szoboszlai het doel onder vuur nam. Wie het wel voor elkaar kreeg om Neuer te kloppen, was Rolland Sallai. Op slag van rust kopte de aanvallende middenvelder de bal tegen de touwen, maar hij deed dat in buitenspelpositie. Daardoor hield Neuer, op de dag dat hij Gianluigi Buffon evenaarde als doelman met de meeste EK-wedstrijden ooit (17), zijn doel schoon.

In de voorbereiding ging het nog veelal over de positie van Neuer, die openlijk ter discussie gesteld werd. Dat zal het na het treffen met Hongarije niet meer gaan. De doelman liet zien zijn oude niveau nog te kunnen halen en hield zijn land ook in de tweede helft nog een keer op de been. Aan de overkant zag hij zijn ploeggenoten het karwei afmaken.

Achtste finale
Duitsland schroefde het tempo in het laatste kwart van het duel nog een keer op. Dat bleek Hongarije te machtig. Het was aanvoerder Ilkay Gündogan die de marge verdubbelde: de middenvelder werd gevonden door linksback Maximilian Mittelstädt en besliste de tweestrijd (2-0). De zevende treffer, Duitsland scoorde in de geschiedenis van het EK nooit meer treffers in een groepsfase, bleek genoeg voor de zege. En voor een ticket naar de achtste finale, want Hongarije en Schotland kunnen het gastland niet meer achterhalen.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
3
2
1
0
8-2
+6
7
2
Zwitserland
3
1
2
0
5-3
+2
5
3
Hongarije
3
1
0
2
2-5
-3
3
4
Schotland
3
0
1
2
2-7
-5
1
* Actueel tot en met 2 aug. 2024
Tijdens het EK bundelen we het laatste EK- en Oranjenieuws op onze EK 2024-pagina.
Bekijk hier al onze video's
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.