Southgate beraadt zich over toekomst, Lineker schuift Klopp naar voren

Reacties

Gareth Southgate wilde direct na de verloren EK-finale nog niet ingaan op zijn toekomst als bondscoach van Engeland. De 53-jarige oud-international liet in het midden of hij doorgaat tot aan het WK 2026. Gary Lineker vindt echter dat de Engelse bond afscheid moet nemen van Southgate.

Southgate beraadt zich over toekomst, Lineker schuift Klopp naar voren
© Pro Shots
Spanje
Spanje
2 - 1
Engeland
Engeland

Southgate is al bijna acht jaar in dienst als bondscoach van Engeland, nadat hij in eerste instantie slechts werd aangesteld als interim-coach wegens een schandaal rond Sam Allardyce. Uiteindelijk bleef de oud-speler van Aston Villa en Middlesbrough aan en leidde hij Engeland naar de vierde plek op het WK 2018 en de finale op het EK 2021. Zondag stonden The Three Lions daar opnieuw in, maar weer ging het mis; dit keer tegen Spanje.

Op de persconferentie na afloop kreeg Southgate de vraag of hij doorgaat als bondscoach. Die kon hij zo kort na de nederlaag tegen Spanje nog niet beantwoorden. 'Het is moeilijk om daar nu al op te reflecteren zo kort na een nederlaag al deze. Het is nog nooit gelukt om Engeland naar twee finales op rij te leiden, maar we kwamen hier om te winnen. Ik snap de vraag, maar ik ga dat eerst bespreken met de belangrijke mensen achter de schermen.'

Southgate ziet in ieder geval nog perspectief genoeg voor de nationale ploeg, die al 58 jaar op een prijs wacht. 'Engeland heeft geweldige jonge spelers die al veel ervaring hebben opgedaan op grote toernooien. Veel van hen zullen er over twee, vier, zes of acht jaar nog bij zijn. In de grote wedstrijden knokten we ons telkens terug. We moeten alleen de laatste stap nog zetten', doelde de bondscoach op de verloren EK-finales tegen Italië en Spanje.

Lineker
Southgate kreeg ondanks die goede resultaten veel kritiek op de behoudende speelstijl van Engeland. Lineker vindt om die reden dat de FA op zoek moet gaan naar een nieuwe bondscoach. 'Hij was de juiste man om de natie weer samen te brengen, maar nu is het misschien tijd voor iemand met een modernere speelstijl', zei Lineker in de The Rest is Football-podcast. 'Je kan niet succesvol zijn met defensief voetbal. Ik zou voor Jürgen Klopp gaan.'

De vraag is of Klopp beschikbaar is, aangezien de Duitser een sabbatical houdt na zijn vertrek bij Liverpool. Om die reden wees hij de toenadering van de Verenigde Staten onlangs ook al af. Collega-analyticus Micah Richards kwam met Pep Guardiola (Man City) op de proppen. In Engelse media worden ook de net bij Chelsea ontslagen Mauricio Pochettino, de nog altijd clubloze Graham Potter en Eddie Howe (Newcastle United) genoemd als kandidaten.

Bekijk hier al onze video's
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer G. Southgate
Meer over G. Southgate
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.