Southgate op creatieve wijze met de grond gelijk gemaakt over linkerflank

Reacties

Wie de stemming in Engeland vóór het EK peilde, kon denken dat de ploeg van Gareth Southgate in Duitsland alleen een formaliteit zou hebben aan het veroveren van de beker. De werkelijkheid is voorlopig weerbarstig, en de Engelse pers heeft de messen geslepen na de mislukking tegen Denemarken. Eén verslaggever toonde wonderlijke creativiteit.

Southgate op creatieve wijze met de grond gelijk gemaakt over linkerflank
© Pro Shots
Denemarken
Denemarken
1 - 1
Engeland
Engeland

Het voornaamste punt van kritiek is de linkerflank. Kieran Trippier is eigenlijk een rechtsback, maar bondscoach Gareth Southgate posteert hem aan de andere kant, waar hij nog niet uit de verf komt. Hetzelfde geldt voor Phil Foden als linksbuiten, zo ziet The Athletic. 'Het is al vaker verteld, maar Trippier biedt op links geen aanvallend gevaar, en Phil Foden trekt altijd naar binnen. Dat maakt het Engelse aanvalsspel voorspelbaar', zo ziet het medium.

© The Athletic

'Engeland heeft onder Southgate nog nooit zo slecht gefunctioneerd', noteert The Independent. 'De formatie past niet, heeft geen balans. Engeland heeft Luke Shaw hard nodig, en er mist een bepaald type middenvelder, maar er is meer dan dat. De keuzes van Southgate maken de problemen momenteel groter. Harry Kane oogt langzaam, Jude Bellingham krijgt te veel vrijheid om te veel te doen, Phil Foden krijgt te weinig ruimte en doet te weinig. Ze lopen elkaar bijna in de weg.'

De meest creatieve aanklacht valt te noteren in The Guardian. 'Continu waren ze gedwongen om naar de as van het veld te spelen. De ploeg in het rood kon dat simpel verdedigen, veilig in de wetenschap dat hun tegenstanders ze op de flanken geen pijn zouden doen', valt er te lezen. Wie de betreffende alinea in The Guardian las, zal hebben gemerkt dat hij wat stroefjes leest.

De aap komt snel uit de mouw: het was een analogie met het voetbal van Engeland – zoals die hun linkerkant niet gebruiken, had journalist Jonathan Liew voor de grap geprobeerd een alinea zonder de letter 'a' te schrijven. 'Engeland speelt maar op zeventig procent van het veld, dat is alsof je probeert om een hele alinea zonder de 'a' te schrijven. Dat komt ervan als je jezelf willens en wetens beperkt in je opties.

Bekijk hier al onze video's
Meer Denemarken
Meer over Denemarken
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.