Spanje zet kroon op het werk en is Europees kampioen na zege op Engeland

Spanje heeft zich ten koste van Engeland tot Europees kampioen gekroond. In de finale die pas na rust ontbrandde, groeide invaller Mikel Oyarzabal uit tot de held van La Roja. De Spanjaarden hebben met de zege in Berlijn hun geweldige toernooi bekroond.

Spanje
Spanje
2 - 1
Engeland
Engeland

Engeland stond voor de uitdaging om zowel Nico Williams als Lamine Yamal in toom te houden. Dat was eigenlijk nog geen tegenstander van Spanje gelukt dit EK. De zaterdag zeventien jaar oud geworden Yamal was in de halve finale tegen Frankrijk nog een van de uitbinkers, in de wedstrijd waarin hij de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK werd. Zondagavond kreeg hij te maken met Luke Shaw, de enige nieuwkomer in de Engelse basis ten opzichte van de halve finale. De linksback van Manchester United had vanwege blessures al sinds 18 februari geen basisplaats meer gehad bij zijn club en het nationale elftal.

In toom houden, dat was waar in de eerste helft aan Engelse zijde voor een groot deel om leek te draaien. Shaw verdiende complimenten voor de wijze waarop hij Yamal wist af te stoppen. Op links waren er wel wat flitsen van Williams, die op John Stones stuitte toen hij eens verlost was van Kyle Walker. Kansen waren bijzonder schaars in de eindstrijd waarin de druk zeker in de beginfase vat had op de spelers. Engeland kwam naarmate de eerste helft vorderde iets beter in de wedstrijd en was vlak voor rust dreigend. Een schot van Harry Kane werd geweldig geblokt door Rodri. Even later kwam Phil Foden net niet lekker met zijn passen uit toen hij werd gevonden bij een vrije trap, zijn schot richting de korte hoek werd eenvoudig gestopt door Unai Simรณn.

Spanje kreeg ondanks het amper weggeven van kansen toch een dreun te verwerken. Rodri bleek na de eerste helft niet verder te kunnen. De o zo belangrijke spelverdeler werd gewisseld voor Martin Zubimendi. Bondscoach Luis de la Fuente zal ongetwijfeld even gevreesd hebben dat het zonder Rodri lastiger zou worden om een opening te vinden. Uitgerekend bij de eerste serieuze aanval na rust werd die opening gevonden door de Spanjaarden. Shaw verloor even de grip op Yamal. De rechtsbuiten versnelde, zag de ruimte bij Williams en legde de bal met links perfect klaar. Zonder aan te nemen schoot de 22-jarige aanvaller van Athletic Club de bal feilloos laag in de verre hoek: 1-0.

Spanje kreeg kort daarna kansen op meer. รlvaro Morata kreeg de bal wel voorbij Jordan Pickford, maar niet in het doel. Vanuit Engels perspectief was het aan Gareth Southgate om het spelbeeld te veranderen. De bondscoach wachtte in tegenstelling tot in veel groepswedstrijden van de Engelsen niet lang af. Na een uur werd aanvoerder Harry Kane al naar de kant gehaald om plaats te maken voor Ollie Watkins, de aanvaller die tegen Oranje nog uitgroeide tot matchwinner. Een tweede wissel volgde in de zeventigste minuut.

Dat bleek een gouden wissel. De voor Kobbie Mainoo ingevallen Cole Palmer stond amper drie minuten in het veld toen hij na terugleggen door Jude Bellingham kon uithalen. De 22-jarige linkspoot die een geweldig seizoen beleefde bij Chelsea plaatste de bal vanaf twintig meter met verbluffende precisie in de linkerhoek.

Engeland had aan die treffer uiteindelijk toch niet genoeg om een verlenging af te dwingen. Yamal was in de slotfase al eens dicht bij de 2-1 geweest, maar was op Pickford gestuit. Die kans was een voorbode voor wat komen ging. In de 86ste minuut maakte de voor Morata ingevallen Oyarzabal zich onsterfelijk. Linksback Cucurella zag de loopactie van de aanvaller van Real Sociedad en bereikte hem met een lage voorzet. Marc Guรฉhi kon niet meer voor Oyarzabal komen en laatstgenoemde maakte van dichtbij het doelpunt dat goud waard was: 2-1.

Bij het Engelse slotoffensief was de grootste kans voor Guรฉhi. Zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Olmo, die met zijn reddingsactie ongetwijfeld voor opluchting zorgde in talloze Spaanse huiskamers. In die huiskamers barstte even later het feest los, net als op de tribunevakken met Spaanse supporters. Voor de derde keer deze eeuw heeft Spanje het EK gewonnen.