Standard geeft vervolg aan vergeelde Europese historie
In de jaren tachtig vierde Standard Luik hoogtijdagen. Met wervelend voetbal voegt de Belgische kampioen een nieuw, internationaal hoofdstuk toe aan zijn even rijke als vergeelde historie.
Michel Preud'homme leidde Standard afgelopen seizoen na een kwart eeuw zonder titel naar het negende Belgisch kampioenschap in het bestaan van Les Rouches. De oud-international koos er desondanks na een dispuut over de duur van een nieuw contract voor zijn trainersloopbaan voort te zetten bij AA Gent.
Zijn opvolger Laszlo Bölöni heeft ook een plaatsje in de Standard-annalen gekregen. De 55-jarige Roemeense trainer loodste de Waalse formatie naar een even lang gekoesterde als ook uitgebleven prestatie. Na 27 jaar overwintert Standard weer in een Europa Cup-toernooi.
Standard breekt met de trend van de afgegleden voetbalnatie België. Sampdoria maakte donderdag kennis met de kracht van Les Rouches. Bij rust zochten de Italianen de kleedkamer op Sclessin op met een 3-0 achterstand, om in de tweede helft blij te kunnen constateren dat de thuisploeg het wel geloofde.
Het wervelende optreden leverde Standard drie punten op en dat waren er twee meer dan noodzakelijk om de knock-outfase van het UEFA Cup-toernooi te halen. En dat was een opvallend succes, ook gezien de lage verwachtingen voorafgaand aan de groepsfase.
De loting voor de groepsfase, met Sevilla, VfB Stuttgart, Sampdoria en Partizan Belgrado als tegenstanders, leek de hoop op een lang UEFA Cup-avontuur te vervagen. Het was een nieuwe tegenvaller voor Standard, dat door Liverpool met meer geluk dan wijsheid uit de Champions League was gehouden. Maar forse tegenstand brengt het beste omhoog. 'We worden blijkbaar beter en beter in de strijd om de UEFA Cup', belichaamde aanvoerder Steven Defour het groeiende vertrouwen. 'De eerste helft was perfect. Alles was zoals het moet zijn. We hebben getoond dat we talent en de juiste mentaliteit hebben. Dat het tegen een B-ploeg was? Sommigen kunnen daar nog niet eens van winnen. Wij moeten in de UEFA Cup-toernooi nog de eerste ploeg tegenkomen die ons kan verslaan.'
Standard nam deze week ook in een nationale kwestie een voorname rol in. De Luikse club twijfelt of het moet instemmen met de aangekondigde hervorming van de Belgische competitie, die met ingang van komend seizoen play-offs zou moeten krijgen. 'Het is niet omdat je verloofd bent, dat je aan het altaar ook ja moet zeggen', zei directeur Pierre François.
In de wandelgangen heet het verzet van Standard een poging te zijn de tv-rechten in eigen handen te krijgen. Gezien het succes op het veld lijkt het moment ook gunstig de stap te zetten naar het in eigen beheer nemen van de televisiebeelden. Het spel is in elk geval attractief genoeg.
Het succes heeft ook zijn keerzijde. De vraag is of de succesvolle selectie behouden blijft voor het Europese vervolg. 'Wie hier allemaal nog gaat blijven? Iedereen, want we krijgen na de wedstrijd een massage', lachte Igor De Camargo de vraag weg. 'Maar serieus, die vraag moet je aan vice-voorzitter Luciano D'Onofrio stellen.'
Milan Jovanovic geldt als een van de voornaamste kandidaten Sclessin te verlaten. De Servische spits, die tegen Sampdoria één keer scoorde, sloot een afscheid niet uit. 'Of ik in de winterstop vertrek? Ik heb ervaring met deze situatie en weet dat ik beter niet over de toekomst praat. Maar ooit zal ik Standard toch moeten verlaten. Mijn biologische klok tikt steeds voort.'