Stevige taal Laporta: 'Nu zetten ze een pistool op ons hoofd'
Barcelona heeft geen reden zich zorgen te maken in de veelbesproken Negreira-zaak. Dat laat de club bij monde van voorzitter Joan Laporta weten.
Er lopen onderzoeken naar Barcelona, want volgens Spaanse media zou de club betalingen hebben gedaan aan het adres van de toenmalige scheidsrechtersbaas: José María Enríquez Negreira. Indien bewezen, dan kan Barcelona flinke straffen tegemoet zien. Laporta heeft het altijd met klem ontkend en doet dat ook nu weer.
'De Negreira-zaak is een campagne tegen Barça', zegt Laporta in Spaanse media. 'Advies van een scheidsrechter krijgen is geen misdaad. We hebben nog nooit een scheidsrechter gekocht. Dit is een uit de hand gelopen, georkestreerde campagne tegen Barcelona.'
'Ik koppel de Negreira-zaak aan het besluit van Barcelona om geen CVC-deal te tekenen', aldus Laporta. Hij verwijst naar CVC Capital Partners, een investeringsbedrijf dat aasde op de Spaanse televisierechten voor de komende vijftig jaar. Barcelona verkeerde destijds in financieel zwaar weer en zou bij het tekenen van de deal een flinke geldsom tegemoet kunnen zien, maar deed dat niet. La Liga was akkoord voor een bedrag van 2,1 miljard, maar kreeg weerstand van Barcelona, Real Madrid en Athletic Club. 'Dat is ons geluk geweest, want anders zaten we vast aan een hypotheek van vijftig jaar', vertelt Laporta.
De Negreira-zaak en de CVC-deal kan taaie kost zijn, daarom legt Laporta uit hoe het zit. 'Het is een fonds dat 10,95 procent van de televisierechten heeft. Omdat we geld nodig hadden om de club te redden, hebben we 25 procent van onze eigen televisierechten verkocht voor 686 miljoen euro. We hebben nog steeds een tekort van 200 miljoen en dat tackelen we met een bezuinigingsplan, maar wat we niet door hadden was dat we een contract met CVC aan moesten gaan.'
'Eén van de eisen was dat Javier Tebas (voorzitter La Liga, red.) zou blijven. Eerst voor vijftien jaar en dan nog eens voor acht. Zijn salaris is het dubbele van dat van een bankdirecteur. Ons is verteld dat als we zouden tekenen, hij ons fair play zou geven, en dat als we niet zouden tekenen, zij het ons moeilijker zouden maken. We hebben geweigerd en nu zetten ze een pistool op ons hoofd. Catalonië behoort dan wel tot de Spaanse staat, maar ze kunnen niet verteren dat Barcelona één van de identiteiten van Catalonië is', besluit Laporta.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login