Strafschoppenfestival helpt PSV langs RBC

PSV had er vier strafschoppen voor nodig en flink wat hulp van scheidsrechter Roland van der Hilst, maar uiteindelijk lukte het de Eindhovenaren toch om op voorsprong te komen tegen RBC Roosendaal. PSV was veel beter en won terecht ruim (4-1), maar overtuigde niet tegen de degradatiekandidaat.

Tot de 51ste minuut was het een wedstrijd in het Philips Stadion. Wel een vreemde, want wat PSV en RBC lieten zien had wel heel weinig met voetbal te maken en meer met een foutenfestival. Het veld hielp niet mee, getuige het ontelbare aantal glibberpartijen van de spelers én de scheidsrechter.

Ook scheidsrechter Van der Hilst had niet echt zijn dag. Hij gaf PSV in die eerste 51 minuten liefst drie strafschoppen, waarvan er zeker twee geen elfmeter waard waren en er eentje heel makkelijk gegeven werd. Dat was de eerste, nadat Donny de Groot dom John de Jong vast had gehouden aan het shirt, waarna de Hagenaar al te graag neerviel.

Maar PSV had grote moeite met de penalty's. Mark van Bommel schoot de eerste te slap in, en Maikel Aerts redde. Dat scenario herhaalde zich twintig minuten later met André Ooijer. De Amsterdammer mocht aanleggen na een valpartij van Ji-Sung Park, en miste.

Strafschop nummer 1 Na 51 minuten stond Van Bommel wederom op elf meter van Aerts, ditmaal nadat DaMarcus Beasley onderuit was gegaan na een vermeende overtreding van Melvin Fleur, die nota bene buiten de zestien werd gemaakt. De verdediger moest nog inrukken ook met zijn tweede gele kaart. Ditmaal lukte het Aerts niet om zijn doel leeg te houden: 1-0.

Eenmaal op voorsprong was het rap gedaan met de wedstrijd. PSV schiep zich een flink aantal kansen tegen de gedecimeerde tegenstander, kwam vlotjes op 2-0 via Van Bommel, en gaf via Gomes een cadeautje weg aan Danny Guijt. De Braziliaanse doelman wilde Alex aanspelen, maar schoof de bal in de voeten van zijn tegenstander, die vanaf twintig meter het lege doel vond. De zeperd van de goalie paste perfect in het spelbeeld.

Een nieuwe strafschop voorkwam echter dat de slotfase spannend kon worden. Eén minuut na de 2-1 kegelde José Fortes Rodriguez Van Bommel ondersteboven, waarna Van der Hilst terecht naar de stip wees. Jan Vennegoor ontfermde zich over de vierde pingel die hij moeiteloos binnenschoof: 3-1. In de slotfase bepaalde John de Jong met een intikker de eindstand op 4-1.