Terug naar oude tijden? Sancho breekt alvast een transferrecord

Reacties

De eerste toptransfer van deze zomer is een feit: Jadon Sancho gaat voor 85 miljoen euro van Borussia Dortmund naar Manchester United. Hij is niet de duurste aankoop uit de geschiedenis van de Engelse recordkampioen, maar breekt met zijn overstap wel een ander record.

Terug naar oude tijden? Sancho breekt alvast een transferrecord
© Pro Shots

De laatste jaren liepen de transferbedragen steeds verder op. Cristiano Ronaldo had zich zeven jaar lang de duurste speler aller tijden mogen noemen, totdat Manchester United in 2016 opeens de grens van honderd miljoen euro doorbrak om Paul Pogba terug te halen van Juventus. Na de historische transfer van Pogba werden er in de jaren die volgden nog negen transfers van minstens honderd miljoen euro afgerond, met de 222 miljoen die Paris Saint-Germain betaalde voor Neymar als absoluut toppunt.

duurste spelers aller tijden

Neymar Barcelona - PSG 222 miljoen euro
Kylian Mbappé AS Monaco - PSG 180 miljoen euro
Philippe Coutinho Liverpool - Barcelona 140 miljoen euro
Ousmane Dembélé Borussia Dortmund - Barcelona 135 miljoen euro
Joao Félix Benfica - Atlético Madrid 127 miljoen euro
Antoine Griezmann Atlético Madrid - Barcelona 120 miljoen euro

Het was wachten op het moment dat de bubbel eens zou gaan barsten, zo werd al een tijdje geroepen, en dat gebeurde vorig jaar door toedoen van een wereldwijd virus. Clubs werden door de coronacrisis hard geraakt in de portemonnee en moesten vorig jaar een toontje lager zingen. Real Madrid, gezien de prijzenkast de grootste club uit het Europese voetbal, haalde zelfs geen enkele nieuwe speler binnen. De schuld van Barcelona liep op tot over een miljard euro.

Langzaam maar zeker lijken de coronazorgen naar de achtergrond te verdwijnen en de vraag is nu of we ook op de transfermarkt weer oude tijden gaan herleven. De transfer van Sancho naar United zou in dat geval een startschot kunnen zijn. United betaalt maximaal 95 miljoen voor de Engels international (85 miljoen vast, tien miljoen aan mogelijke bonussen) en maakt daarmee van Sancho de duurste speler sinds de uitbraak van het coronavirus.

Sancho neemt dit record over van Kai Havertz, die de duurste speler van de afgelopen zomer was. Chelsea had tijdens een transferverbod wat geld in een potje gestopt en kon zich als een van de weinige clubs in de vorige zomerse transferperiode uitleven. Sancho gaat nu over de tachtig miljoen euro die Havertz heeft gekost heen.

duurste spelers sinds de coronauitbraak

Jadon Sancho Borussia Dortmund - Man Utd 85 miljoen euro
Kai Havertz Bayer Leverkusen - Chelsea 80 miljoen euro
Victor Osimhen Lille - Napoli 70 miljoen euro
Rúben Dias Benfica - Manchester City 63 miljoen euro
Timo Werner RB Leipzig - Chelsea 53 miljoen euro
Ben Chilwell Leicester City - Chelsea 50 miljoen euro

Ondertussen dient de volgende toptransfer zich alweer aan. Inter-directeur Giuseppe Marotta maakte woensdag al melding van het aanstaande vertrek van Achraf Hakimi, die voor maximaal zeventig miljoen euro (zestig miljoen vast, tien miljoen aan bonussen) naar Paris Saint-Germain zal gaan. De transferbal is gaan rollen: grote vraag is of we deze zomer opnieuw een transfer van minstens honderd miljoen euro zullen gaan zien. Gewoon, zoals we dat gewend waren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.