Tien Azzurrini verslaan Portugal na penalty's
Via de achterdeur heeft Jong Italië alsnog kwalificatie voor de Olympisch Spelen afgedwongen. Na 120 minuten weinig verheffend spel en strafschoppen moest Jong Portugal het hoofd buigen (0-0).
Omdat Engeland zich schaarde bij de laatste vier was er voor Portugal en Italië ondanks een derde plaats na de groepsfase nog een ticket voor Peking beschikbaar.
De Azzurrini mogen de tickets bestellen, want na in totaal negen strafschoppen was het gedaan met de Portugese beloftes. De penalty van Graziano Pellè - een heerlijke stift - in de succesvolle Italiaanse reeks was een vlag op een modderschuit, want de wedstrijd had zich naar het einde gesleept. In 120 minuten waren de hoogtepunten schaars geweest.
In Nijmegen had zowel Jong Portugal als Jong Italië laten zien dat het olympisch startbewijs geen troostprijs was. De wil was er wel geweest, evenals de angst om te verliezen, alleen de uitvoering had te veel te wensen overgelaten. Bovendien leek het eigen succes te vaak te prevaleren boven het teambelang.
Het wisselbeleid was misschien wel tekenend voor de offensieve onmacht. Zo haalde de Italiaanse bondscoach Pierluigi Casiraghi aanvaller Giampaolo Pazzini naar kant, terwijl zijn Portugese collega José Couceiro op zijn beurt centrumspits Ricardo Vaz Te wisselde.
Maar veel veranderde er niet aan het spelbeeld. Pas een kwartier voor het einde leek er meer licht te komen tussen beide ploegen. Giuseppe Rossi was verantwoordelijk voor deze breuk van het solide evenwicht.
De Italiaanse spits had al een gele kaart op zak en liet zich verleiden tot commentaar op de leiding. Scheidsrechter Stephane Lannoy toonde zich een Pietje Precies en hield Rossi de rode kaart voor.
Met een man meer maakte Jong Portugal inderdaad aanstalten meer risico's te willen nemen. Pas in de noodzakelijke verlenging resulteerde dat in een omsingeling van het Italiaanse doel. Omdat onder andere invaller Yannick Djaló in de 115de minuut een grote kans onbenut liet, moest de penaltyreeks een winnaar aanwijzen. Het werd Italië.