Tiental Spanje imponeert met grote zege op Zwitserland

Spanje heeft zijn reeks zonder nederlaag in officiële wedstrijden op knappe wijze een vervolg gegeven tegen Zwitserland. De EK-winnaar werd in Genève tot het uiterste gedreven na een rode kaart voor Robin Le Normand in de twintigste minuut, maar won toch met grote cijfers.

Zwitserland
Zwitserland
1 - 4
Spanje
Spanje

Spanje begon geweldig aan zijn tweede wedstrijd in de Nations League. Lamine Yamal toonde in de vierde minuut al zijn klasse. Hij was ongrijpbaar voor de Zwitserse defensie en behield na het op het verkeerde been zetten van tegenstanders ook nog eens het overzicht in het strafschopgebied. Uit de perfecte voorzet van de zeventienjarige rechtsbuiten kopte Joselu, die na zijn seizoen bij Real Madrid nu onder contract staat bij Al-Gharafa in Qatar, de 0-1 binnen. Even was er wat twijfel over het doelpunt. De bal bleek daadwerkelijk net over de doellijn te zijn gegaan.

In de zevende minuut werd een treffer van de Zwitsers wel afgekeurd. Vanwege hands ging er een streep door de 1-1. Spanje nam snel daarna meer afstand. Twee van de EK-uitblinkers vertolkten hoofdrollen bij de 0-2. Nico Williams stuitte vanuit een uitbraak van dichtbij op doelman Gregor Kobel. Fabián Ruiz was goed meegelopen en scoorde vanuit de rebound.

De voorsprong van Spanje kwam onder druk te staan door een onhandige actie van Le Normand. De van Real Sociedad naar Atlético Madrid verkaste centrumverdediger vergaloppeerde zich in een poging om Breel Embolo af te stoppen. Le Normand was de laatste verdediger en kreeg direct rood voor zijn overtreding op de doorgebroken spits. Zo stond Spanje na twintig minuten met tien man. Het team van Luis de la Fuente, dat zonder vriendschappelijke wedstrijden meegerekend al zestien keer op rij niet had verloren, incasseerde vlak voor rust een volgende tik. Zeki Amdouni scoorde van dichtbij uit een corner (1-2), nadat hij eerder al de lat had geraakt met een prachtige vrije trap.

Met elf tegen tien probeerde Zwitserland de druk op Spanje beetje bij beetje te verhogen, maar de thuisploeg liep in het mes. Met zijn tweede goal van de avond gaf Fabián Ruiz zijn team lucht. Hij plaatste de bal in de verre hoek uit een voorzet van de ingevallen Ferran Torres: 1-3. Laatstgenoemde zorgde uit een counter drie minuten later al voor de 1-4. Zo bezweek de Europees kampioen niet onder de druk. Sterker, door de scherpe counters werd het verschil alleen maar groter. Denemarken is op 12 oktober het volgende land dat mag proberen een punt te zetten achter de reeks zonder nederlaag van Spanje.