Tribuneklanten Kluivert en Karsdorp symboliseren worsteling AS Roma
Een plaats in de grijze middenmoot van de Serie A en een kansloze nederlaag tegen Real Madrid in de Champions League, waarbij Justin Kluivert en Rick Karsdorp vanaf de tribune toekeken. Het zijn de harde feiten voor AS Roma, dat deze zomer een grondige renovatie onderging. Wat zijn de pijnpunten voor de club in dit transitiejaar?
Deze zomer ondervond Roma de dadendrang van technisch directeur Monchi, die bij Sevilla roem verwierf om zijn lucratieve transferbeleid. In Andalusië begon hij elke zomer op nul, omdat veel van zijn met timmersmansoog opgedoken aanwinsten de club al snel voor een veelvoud van hun aankoopbedrag verlieten. Zijn laatste koopje was Clément Lenglet, die voor 5,4 miljoen euro overkwam van AS Nancy en anderhalf jaar later voor 35,9 miljoen naar Barcelona vertrok.
AS Roma is net wat anders dan Sevilla, dat telkens meerdere ploegen boven zich moest dulden in Spanje en in Europa in verschillende samenstellingen successen vierde. De Giallorossi hebben juist lang gebouwd op hetzelfde raamwerk, waarmee trainer Eusebio Di Francesco vorig jaar nog verraste in de Champions League. Dit jaar betekent een nieuw begin. Monchi haalde deze zomer de bezem door de selectie: onder meer Radja Nainggolan en Kevin Strootman vertrokken, liefst dertien (vooral jonge) spelers kwamen.
Zo heeft Monchi de selectie ogenschijnlijk ingericht op de toekomst, al verwacht hij zelf onmiddellijk prestaties. 'Deze selectie is gebouwd om op drie fronten te strijden. We moeten onszelf geen limiet opleggen.' Zijn woorden onderstrepen de spagaat waarin clubs als Roma zitten. Enerzijds is haast geboden om aan de verwachtingen op korte termijn te voldoen, anderzijds is de strategie met het ontwikkelen van (top)talenten logisch.
Het voetbal is op mondiaal en nationaal niveau immers verworden tot een ratrace, waarin geld regeert, en in het geval van de Italiaanse competitie loopt Juventus met veruit de meeste prijzen en financiële middelen steeds verder weg van de concurrentie. Roma kán geen geduld hebben, maar móet geduld hebben.
Dat heeft zijn weerslag op Di Francesco, die voor lastige keuzes staat en ondertussen het vertrouwen in zijn kunnen en het vertrouwen van zijn jonge spelers ziet dalen. Wat dan ook de precieze reden mag zijn voor het vertrek van Strootman, hij was net als Nainggolan en Daniel De Rossi ontegenzeggelijk een zekerheid in het elftal van Roma.
De Rossi is als vanzelfsprekend gebleven; de clubicoon is - in eigen woorden - 'eigendom van de Roma-fans'. Maar de Italiaan is speltechnisch vergelijkbaar met aanwinst Steven N'Zonzi, die door Monchi ook al naar Sevilla werd gehaald. De Fransman is net als De Rossi in zijn element als hij het spel vormgeeft vanuit een rol voor de verdediging. Strootman werd niet voor niets lavatrice (wasmachine) genoemd in Rome en was wél complementair aan De Rossi, die nu mogelijk het slachtoffer wordt van de komst van N'Zonzi.
De bijrollen voor Kluivert en Karsdorp staan ook symbool voor de worsteling van de trainer. Hoewel Roma flink investeerde in Kluivert en Karsdorp al een seizoen heeft verloren aan blessureleed, maakte Di Francesco geen gebruik van het tweetal tegen Real Madrid. Sterker nog: ze vielen buiten de wedstrijdselectie, terwijl debutant Nicolò Zaniolo (18) verrassend voor de leeuwen werd gegooid. Het is aannemelijk dat Kluivert en Karsdorp zondag wel een kans krijgen, omdat laagvlieger Bologna dan de tegenstander is.
Dat geeft weinig vertrouwen, al is het ook een teken dat Kluivert en Karsdorp zich nog moeten ontwikkelen om meer speeltijd af te dwingen. 'Kluivert moet groeien, in zijn manier van bewegen en op tactisch vlak. Hij heeft enorm veel potentie en we kunnen hem op lange termijn goed gebruiken', verklaart Di Francesco.
Zo zijn prestaties en geduld, hoe onverenigbaar soms ook, de sleutelwoorden voor Kluivert, Karsdorp én bovenal AS Roma.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login