Turkije verrast Oostenrijk en vormt volgende Oranje-horde

Voor het Nederlands elftal wacht zaterdag geen weerzien met Oostenrijk, maar een ontmoeting met Turkije in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap in Duitsland. Merih Demiral maakte zich onsterfelijk in zijn land door twee keer te scoren in de achtste finale.

Oostenrijk
Oostenrijk
1 - 2
Turkije
Turkije

De wedstrijd was nog geen minuut oud of het was al raak in de Red Bull Arena in Leipzig. Demiral kreeg uit een hoekschop van Arda Güler de bal uit een klutssituatie voor zijn voeten en haalde succesvol de trekker over. Een corner aan de andere kant leverde bijna een gelijkmaker op, maar een tegentreffer bleef Turkije bespaard door heldhaftig ingrijpen van Demiral op de doellijn.

Vijf minuten na rust kreeg Marko Arnautovic een uitgelezen kans om gelijk te maken, maar de oud-FC Twente-spits stuitte op doelman Mert Günok. Oostenrijk zette aan, maar toch was het weer Turkije dat toesloeg uit weer een hoekschop van Güler. De verdediger van Atalanta torende boven iedereen uit en scoorde dit keer met een kopbal. Demiral werd daarmee de eerste verdediger sinds Fransman Lilian Thuram op het WK van 1998 (in de halve finale tegen Kroatië) die op een eindtoernooi twee keer scoorde in een knock-outduel.

Invaller Michael Gregoritsch bracht 25 minuten voor tijd de spanning terug door geheel vrijstaand bij de tweede paal - eveneens uit een hoekschop - het net te vinden. Verder dan dan kwam het land dat Nederland een week geleden nog met 3-2 versloeg niet. In extremis was het Günok die zich net als Demiral tot volksheld opwierp met een fabelachtige redding op een kopbal van Christoph Baumgartner.

Wie zaterdag sowieso ontbreekt, is Orkun Kökcü. De oud-Feyenoorder, die bij afwezigheid van de geschorste Hakan Çalhanoglu aan de aftrap mocht beginnen, incasseerde een gele kaart en liep daarmee tegen een schorsing aan.