'UEFA onverbiddelijk: wolvengroet kost Demiral duel met Oranje'

De UEFA heeft Merih Demiral voor twee wedstrijden geschorst naar aanleiding van de zogeheten wolvengroet die hij na zijn doelpunt in de achtste finale tegen Oostenrijk uitbracht, meldt Bild op basis van bronnen binnen de voetbalbond. Daardoor mist de Turkse verdediger de kwartfinale van komende zaterdag tegen het Nederlands elftal.

'UEFA onverbiddelijk: wolvengroet kost Demiral duel met Oranje'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 1
Turkije
Turkije

Demiral was afgelopen dinsdag met twee goals tegen Oostenrijk (2-1) de grote man voor Turkije, maar bracht zichzelf in de problemen met zijn rechts-extremistische groet. In sommige landen is dat gebaar, dat een symbool is van de extreemrechtse Grijze Wolven, zelfs verboden.

Na afloop zei Demiral zelf zich van geen kwaad bewust te zijn, maar de UEFA laste desondanks een onderzoek in. Politieke uitingen zijn tijdens het EK verboden. Het komt de 26-jarige verdediger van Al-Ahli nu op twee wedstrijden schorsing te staan, als de berichtgeving van Bild klopt.

De UEFA toont zich daarmee consequent. De Albanese aanvaller Mirlind Daku werd eerder ook voor twee wedstrijden geschorst, omdat hij na afloop van het groepsduel met Spanje op het EK een nationalistisch lied zong voor de tribune, met daarin beledigende teksten over Servië.

Mocht de UEFA de sanctie bevestigen, dan is dat voor Turkije een hard gelag. Bondscoach Vincenzo Montella kan door schorsingen tegen Oranje al geen beroep doen op ex-Feyenoorder Orkun Kökcü en collega-middenvelder Ismail Yüksek en bekende daar hoofdpijn van te krijgen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Turkije
Meer over Turkije
Meer Nederland
Meer over Nederland