UEFA plakt datum op loting voor speciale WK-kwalificatie in Europa

Reacties

Het Nederlands elftal kent op 13 december zijn directe route richting het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De UEFA bevestigde na navraag van VI de datum voor de loting van de vernieuwde WK-kwalificatieperiode.

UEFA plakt datum op loting voor speciale WK-kwalificatie in Europa
© Pro Shots

In de rest van de wereld is de WK-kwalificatieperiode al begonnen, maar in Europa worden de eerste kwalificatieduels pas in maart 2025 gespeeld. Het kan zelfs zo zijn dat Oranje pas in september 2025 voor het eerst rechtstreeks gaat spelen voor een WK-ticket, als Nederland in een 'kleine' kwalificatiegroep komt.

De UEFA heeft voor de komende cyclus de opzet van de WK-kwalificatieperiode ietwat aangepast. Omdat er meer deelnemers meedoen aan het WK 2026, kunnen ook meer Europese landen rekenen op een startbewijs. In totaal krijgt de UEFA zestien startbewijzen voor het WK in 2026, richting het eindtoernooi in Qatar ging het nog om dertien tickets. Daardoor heeft de UEFA de WK-kwalificatie uitgebreid van tien naar twaalf groepen.

In het voorportaal van het WK in Qatar speelden de Europese landen nog in groepen van vijf en zes, dat wordt vanaf volgend jaar groepen van vier of vijf. De kwalificatie-eisen blijven hetzelfde: de groepswinnaars pakken een WK-ticket, de nummers twee gaan naar de play-offs voor een herkansing. In die play-offs komen ook vier landen uit die goed genoeg presteerden in de Nations League en nog geen WK-ticket of ticket voor de play-offs pakten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.