'Valt Gözübüyük niet te verwijten, maar het was buitenspel'
Serdar Gözübüyük haalde zondag de woede op zijn hals van het Feyenoord-kamp door de late gelijkmaker van FC Twente niet af te keuren wegens buitenspel. Volgens de KNVB heeft de Turks-Nederlandse scheidsrechter juist gehandeld, maar voormalig Eredivisie-arbiter Roelof Luinge vindt dat het goedkeuren van de treffer niet terecht was.
Gözübüyük stelde na afloop van het 2-2 gelijkspel volgens de regels te hebben gehandeld, omdat Twente-spits Luc Castaignos volgens de verscherpte buitenspelregel niet hinderlijk buitenspel stond op het moment dat Cuco Martina het doel van Erwin Mulder onder vuur nam. De Feyenoord-keeper snelde meteen na het doelpunt echter naar de assistent-scheidsrechter, omdat hij wel degelijk last had gehad van de buitenspel staande Castaignos.
Navraag bij de KNVB leert dat Gözübüyük inderdaad volgens de nieuwe spelregels heeft gehandeld, met de kanttekening dat het wel voor interpretatie vatbaar is wanneer een speler nu wel of niet actief deelneemt aan de spelsituatie. Roelof Luinge, tussen 1983 en 2010 actief in het betaalde voetbal als scheidsrechter en tegenwoordig nog steeds met de fluit in de hand te vinden, vindt daarom dat Gözübüyük het doelpunt van Martina wél had moeten afkeuren.
'Het is een héél moeilijke situatie, maar ik neig naar buitenspel. Als je de beelden terugkijkt, kun je zien dat Mulder veel moeite moet doen om te zien waar de bal naartoe gaat. Hoewel Castaignos naast hem staat, heeft hij er duidelijk hinder van. Maar het valt Gözübüyük niet te verwijten. Het is zo moeilijk geworden door de verscherping van de regels.'
Tot voor kort was er geen twijfel geweest over het al dan niet buitenspel staan van Castaignos, maar door de recente aanpassing van de regels door de FIFA is daar verandering in gekomen, zo vertelt Luinge. 'Tegenwoordig sta je in dit soort gevallen alleen nog buitenspel als je bukt, met je voet naar de bal beweegt, in de baan van het schot staat of de keeper belemmert. En Castaignos staat er naast.'
'In theorie is het daarom geen buitenspel, maar toch vind ik dat-ie wel invloed uitoefent. Het zicht van Mulder wordt echt ontnomen. In dit soort gevallen is videoarbitrage eigenlijk de enige manier om tot een juist oordeel te komen. Gözübüyük staat er weliswaar recht voor, maar moet toch in heel korte tijd beslissen. En bij twijfel moet hij het voordeel geven aan de aanvallende partij.' Dat zelfs Luinge, met meer dan zevenhonderd duels de meest gelouterde Eredivisie-scheidsrechter ooit, bij beelden nog moet wikken en wegen over de juistheid van de beslissing maakt duidelijk dat alleen videoarbitrage echt uitsluitsel kan bieden. Luinge hoopt er nog altijd op. 'Dat is iets waar we al járen voor pleiten.' (Tim Vos)
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login