Van Basten: 'Moeilijk verhaal als AZ niets verspeelt'

Na de 1-0 nederlaag tegen FC Groningen kijkt Ajax tegen een achterstand van zes punten aan ten opzichte van koploper AZ. Coach Marco van Basten vond het verlies onnodig en had zich opgewonden over de arbitrage.

'Ik denk dat dit een cruciaal duel was in de race om het kampioenschap', aldus Van Basten na afloop voor de camera van Eredivisie Live. 'We geven niet op, er zijn tenslotte nog vijftien wedstrijden te gaan. Maar zolang AZ geen punten verspeelt en wij dat wel doen, wordt het een moeilijk verhaal.'

De nederlaag in Groningen had Ajax aan zichzelf te wijten, vond Van Basten. 'In de eerste helft waren we niet fanatiek genoeg en na rust hebben we de kansen niet benut. Te veel spelers gaven niet volledig thuis.'

De Ajax-coach moest de slotfase vanaf de tribune volgen, nadat hij was weggestuurd door scheidsrechter Jan Wegereef. Van Basten had zich opgewonden over de tweede gele kaart voor Jan Vertonghen, die protesteerde bij de toekenning van een inworp.

'Door het veld in te lopen wilde ik een statement maken, want wat er gebeurde was absolute waanzin. Die tweede gele kaart voor Jan was onterecht en ik besefte ook dat het rood was. Vorige week overkwam ons hetzelfde toen Cvitanich van het veld werd gestuurd en dat moeten we allemaal maar pikken.'