Van Basten: 'We zijn goed bezig'

Marco van Basten was redelijk tevreden met zijn eerste duel als bondscoach van het Nederlands elftal. 'Het was fifty-fifty zoals ik zou willen dat we voetballen', vertelde de trainer na het 2-2 gelijkspel in en tegen Zweden.

'Ik denk niet dat het een saaie wedstrijd was. Er waren over en weer veel kansen. Bij vlagen hebben we goed gevoetbald, maar er zijn ook momenten dat het niet goed stond en dat we veel kansen weggaven', oordeelde Van Basten.

'In de eerste helft was het een beetje een chaos', wees Van Basten op de defensieve puinhoop voor rust. Hij zag dat centrale verdedigers Kevin Hofland en John Heitinga het moeilijk hadden mede omdat middenvelders Mark van Bommel en Edgar Davids verzuimden hun directe tegenstanders (Christian Wilhelmsson en Fredrik Ljungberg) te volgen.

Over zijn twee debutanten in de basis was Van Basten zeer te spreken. 'Dave van den Bergh heeft het goed gedaan. Hij is een slimme voetballer, die goed is in de combinatie. Hij was wel een beetje ongelukkig met zijn voorzetten. Romeo Castelen deed het ook heel erg goed en zorgde voor heel veel dreiging.'

De nieuwe bondscoach vond dat zijn ploeg fifty-fifty speelde zoals hij wil dat Oranje gaat spelen: aanvallend, vooruit verdedigend en dominant op de helft van de tegenstander. 'We zijn een nieuw proces begonnen, met inschuivende verdedigers. Voor veel spelers is het wennen omdat ze anders moeten spelen dan bij hun club. Maar we zijn goed bezig.'