Van Basten wijst opnieuw naar Virgil van Dijk: 'Helaas geen verbetering'

Reacties

Marco van Basten vindt dat aanvoerder Virgil van Dijk zich nog meer moet manifesteren als 'grote leider' bij het Nederlands elftal. De voormalig Europees kampioen is kritisch op Van Dijk na de nederlaag tegen Oostenrijk, maar stelt dat Oranje in Berlijn ook geen eenheid was.

Van Basten wijst opnieuw naar Virgil van Dijk: 'Helaas geen verbetering'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 3
Oostenrijk
Oostenrijk

Van Basten zag de defensie van Oranje dinsdag tegen Oostenrijk voortdurend in de problemen komen in het Olympia Stadion. 'Van achteruit is het heel belangrijk dat je mensen kunt uitspelen, je moet niet alleen afspelen en het probleem verleggen', vertelde de voormalig bondscoach van Oranje in de studio van de NOS.

'Als een verdediger aan de bal is en hij kan niemand uitspelen, dan kom je op het middenveld onder druk te staan en komt voorin niemand vrij, want dan krijg je geen ballen waar je wat mee kunt. Daar begint het. Achterin staat het stil, ook met vier tegen drie. Dan moet je een tegenstander uitspelen, waardoor je op het middenveld komt', zei Van Basten.

Rol Van Dijk
De oud-topspits van Ajax en AC Milan vindt dat Van Dijk nog meer zijn verantwoordelijkheid moet nemen. 'Van Dijk is de aanvoerder die leiding moet geven. Hij moet de boel beter gaan organiseren. Van Dijk is de grote leider van het team', verklaart Van Basten, die al vaker kritisch was op de rol van de verdediger van Liverpool bij het Nederlands elftal.

Van Dijk reageerde vorig jaar op eerdere uitlatingen van Van Basten. 'Helaas heeft mijn kritiek niet geleid tot verbetering, want dezelfde punten gaan niet goed. Wat dat betreft, is dat een beetje teleurstellend', zei Van Basten. 'Ik vind het ook vervelend om het weer te moeten zeggen. Ik kan ook mijn mond houden...'

Collega-analist Theo Janssen sluit zich aan bij de woorden van Van Basten. 'Ik ben het honderd procent met Marco eens. Van Dijk speelt graag op links (in het centrum, red.) en dwingt zichzelf zo tot eenvoudige passes. Op rechts wordt verwacht dat je indribbelt of een crossbal geeft. Dat je iets verrassends doet, dat kan Van Dijk niet. Hij is een degelijke speler aan de bal, iemand die de bal met weinig risico naar dezelfde kleur speelt. Dan hoop je dat de spelers om hem heen wel die kwaliteiten hebben', vertelde de vijfvoudig international.

Geen overleg
Van Basten wijst niet alleen naar de defensie van Oranje voor de verliespartij tegen Oostenrijk: 'Je moet uiteindelijk elkaar helpen. Ook aanvallers en middenvelders zijn ervoor verantwoordelijk dat verdedigers de bal niet kwijt kunnen. Je moet elkaar helpen en dat zie je veel te weinig. Er is gewoon geen overleg.'

Alles over Nederland - Oostenrijk

Het Nederlands elftal eindigt door een nederlaag tegen Oostenrijk als derde in Groep D van het EK. VI PRO belicht ook dit duel van Oranje vanuit elke invalshoek.

Sam Planting analyseert wat er misging op het middenveld van Oranje.
We schetsen de scenario's voor Oranje.
Het regent slechte cijfers voor de spelers van Oranje.
Nico Dijkshoorn wijdt zijn column aan Ronald Koeman.
Bart Frouws dook in de belangrijkste statistieken van Nederland-Oostenrijk.

Alles lezen op VI PRO? Sluit direct een abonnement af en krijg een special cadeau.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.