Van Bommel gekozen tot 'best sprekende voetballer'

Het Taalcentrum van de Vrije Universiteit heeft Mark van Bommel aangewezen als winnaar van de Duidelijketaalprijs 2010. Volgens de VU argumenteert de Bayern München-speler het meest overtuigend, heeft hij een goed ontwikkelde taaltechniek en heeft de middenvelder een goed gevoel voor de context waarin hij wordt geïnterviewd.

Van Bommel gekozen tot 'best sprekende voetballer'

Demy de Zeeuw werd als tweede gekozen en Ruud van Nistelrooy eindigde als derde. In het onderzoek werden 26 voetballers geanalyseerd op basis van drie tv-interviews. Er konden punten verdiend worden met vlotheid en spreektempo, intonatie, verstaanbaarheid, jargon en stopwoorden. Bonuspunten konden worden verdiend met onderbouwde argumenten en een goed verstaanbare en gevarieerde manier van spreken. Taalfouten en het gebruik van clichés leverden strafpunten op.

Jaarlijks reikt het Taalcentrum van de VU een prijs uit aan een persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn taalvaardigheid. Vorig jaar onderzocht de Universiteit politici en streek D'66-voorman Alexander Pechtold met de eer. Donderdag neemt Van Bommel zijn prijs in ontvangst als in Den Haag de Spellingspelen worden gehouden.

Bekijk hier al onze video's