Van der Sar helpt lucky United aan Champions League

Edwin van der Sar kroonde zich tot held van Manchester United. De Nederlandse recordinternational besliste de Champions League-finale door de beslissende strafschop van Nicolas Anelka te stoppen in de noodzakelijke penaltyreeks tegen Chelsea: 1-1 na 120 minuten en 6-5 in de strafschoppenreeks.

De finale eindigde met een dramatisch scenario. Na twee uur voetbal waarin Manchester United en Chelsea elkaar niets toegaven, leek Chelsea op weg de Cup met de Grote Oren te pakken. Want na een gemiste penalty van de aarzelende Cristiano Ronaldo, kon John Terry vanaf elf meter de beslissing vellen.

Maar de aanvoerder van The Blues verwerd van held tot schlemiel: hij gleed weg bij zijn poging en zag de bal tegen de paal uiteenspatten. Vier strafschoppen later was het de beurt aan Van der Sar, door bij een 6-5 voorsprong van United de inzet van Anelka uit zijn doel te slaan.

Het was een bizarre ontknoping van een onvriendelijke wedstrijd met twee gezichten. Op de slechte grasmat van het Luzjniki Stadion was Manchester United in de eerste helft beter, terwijl in de tweede helft Chelsea het overwicht had. Maar uiteindelijk viel er na 120 minuten weinig verschil te ontwaren tussen de nummers een en twee van de Premier League. Het keerpunt tijdens de penaltyreeks United heerste in de eerste 45 minuten met opvallende rollen voor de drie aanvallers Wayne Rooney, Carlos Tévez en Cristiano Ronaldo en de zeer offensief spelende Owen Hargreaves. The Mancunians verzuimden echter een grotere voorsprong te nemen dan de 1-0, die op het scorebord was gekomen dankzij een stijlvolle kopbal van Cristiano Ronaldo na fraai voorbereidend werk van Wes Brown en Paul Scholes. Tévez en Carrick misten namelijk drie kansen op een 2-0 voorsprong.

Totaal onverwacht kwam Chelsea op gelijke hoogte. Edwin van der Sar had tot de 45ste minuut alleen moeten ingrijpen op een vreemde kopbal van ploeggenoot Rio Ferdinand, wat de doelman knap had gedaan, totdat hij Mickaël Essien vlak voor rust zag uithalen. Het van richting veranderde schot van de Ghanees strandde uiteindelijk op de rug van Ferdinand, waarna Frank Lampard de bal fortuinlijk voor zijn voeten kreeg en de 1-1 achter Van der Sar werkte.

Na de gelijkmaker was het Chelsea dat de baas was op het veld, United was het overwicht kwijt en liep bijna de gehele tweede helft achter de Londenaren aan. Echt grote kansen schiepen The Blues niet, maar Didier Drogba knalde een kwartier voor tijd wél verrassend vanaf twintig meter op de paal.

In de verlenging hadden beide ploegen een grote kans. Lampard schoot knap uit de draai op de lat boven de kansloze Van der Sar, terwijl aan de andere kant van het veld John Terry ternauwernood een inzet van Ryan Giggs uit het doel kopte. Maar het meest noemenswaardige moment was het opstootje in de 115de minuut, waarbij Drogba zich liet gaan en Nemanja Vidic tegen het gezicht tikte. Scheidsrechter Lubos Michel gaf de Ivoriaanse spits rood.

{"title":"Game of Champions!","titleMobile":"Game of Champions!","odd":"€25.000","url":"https://b1.trickyrock.com/redirect.aspx?pid=85963507&bid=37517&unibetTarget=/promotions/sportsbook-promotions/quiz-game?lobby=sportsbook&promo=game-of-champions-round1-2024-2025","bookmaker":{"name":"Unibet (Kambi)","id":5000,"lightIconUrl":"/dam/jcr:9e3975da-a577-48bd-9e59-8576787a688c/unibet20new20logo20large1-black.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:f8717da0-9ada-466e-af1d-adf75a1cde42/unibet20new20logo20large1.svg","iconSize":27},"image":"jcr:31b58064-241c-4073-b9d0-f7d35cef1f42","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Beantwoord 5 vragen en maak kans op €25.000!","textMobile":"Beantwoord 5 vragen en maak kans op €25.000!"}