Van Persie aan alle kanten opgejaagd door Huntelaar

Reacties

De discussie was er al een tijdje, is er nog steeds en zal er voorlopig ook nog wel blijven. Zeker na het EK-kwalificatieduel met Kazachstan van afgelopen vrijdag rijst de vraag: wie is nu eigenlijk de ideale spits voor het Nederlands elftal? Voetbal International legde Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar eens uitgebreid onder de loep.

Van Persie aan alle kanten opgejaagd door Huntelaar

Het incident tijdens de moeizame 3-1 zege op Kazachstan sprak boekdelen. Van Persie zag Huntelaar over het hoofd, werd daar door de spits van Schalke 04 ondubbelzinnig op gewezen en reageerde vervolgens als door een adder gebeten. Normaal gesproken zou een aanvoerder en topscorer aller tijden van een land zich niet uit de tent laten lokken door commentaar van een ingevallen ploeggenoot, maar Van Persie voelde de drang om toch vooral aan te geven dat híj de grote man is.

Het geeft aan dat Van Persie zich opgejaagd voelt door The Hunter. Het duel met Kazachstan – waarin de captain ondanks een paar kansen alleen uit een penalty tot scoren kwam, maar de supersub vrijwel direct na zijn entree wél trefzeker was – was namelijk geen op zichzelf staand incident. Veel meer dan Van Persie heeft Huntelaar de naam van absolute goalgetter, iets wat de cijfers ook bewijzen.

Qua gemaakte doelpunten ontlopen de twee elkaar niet zo gek veel. Van Persie scoorde al 48 keer namens Oranje, Huntelaar 36 keer. De man van Manchester United had daar echter 94 caps voor nodig, terwijl zijn belangrijkste concurrent dat in 66 interlands deed. Dat levert de ex-Feyenoorder een gemiddelde op van één doelpunt per 1,96 wedstrijden, tegenover één treffer per 1,83 duel voor de voormalig Ajacied.

Zonder strafschoppen (Van Persie maakte er zeven, Huntelaar twee) is dat gemiddelde zelfs 2,29 om 1,94. De cijfers van Huntelaar blijken bij nadere bestudering nóg indrukwekkender. Van de 66 keer dat hij in het Nederlands elftal speelde, begon hij namelijk slechts 34 keer in de basis. De helft van die keren werd hij ook nog eens voortijdig gewisseld, wat neerkomt op zeventien volledige wedstrijden in Oranje. Van Persie startte 85 keer en werd 45 keer naar de kant gehaald: veertig keer maakte hij dus de negentig minuten vol.

In al die interlands kreeg de Rotterdammer in totaal 6.857 speelminuten, Huntelaar stond bij elkaar 3.564 minuten binnen de lijnen. Dat houdt in dat Van Persie gemiddeld 142,85 minuten nodig heeft om een doelpunt te maken, terwijl Huntelaar gemiddeld iedere 99 minuten het net vindt. Volgens die cijfers zou Huntelaar bij eenzelfde aantal speelminuten als Van Persie dus inmiddels op 69 goals in Oranje staan.

Het argument dat een van beiden het moyenne vooral opschroeft tegen de 'kleinere' voetballanden, gaat overigens niet helemaal op. De lijst van landen waartegen Van Persie meer dan eenmaal scoorde (Hongarije, Roemenië, San Marino, Andorra, Bulgarije, Estland, Ghana, Mexico, Noord-Ierland, Spanje, Wit-Rusland en Zweden) is vergelijkbaar met het lijstje van Huntelaar (San Marino, Oostenrijk, Zweden, Finland, Ierland en Moldavië). Wel was Van Persie, die in het begin van zijn loopbaan ook wel eens als flankspeler opereerde, daarnaast één keer trefzeker tegen bijvoorbeeld Brazilië, Duitsland en Frankrijk.

Bovendien spreidt Van Persie (scoorde tegen 28 verschillende tegenstanders) zijn doelpunten relatief gezien minder dan Huntelaar (25 opponenten). Hij scoorde liefst zeven keer tweemaal in één duel, tekende voor één hattrick en maakte zelfs een keer vier goals in een enkele wedstrijd. Huntelaar maakte eveneens één hattrick en was vijf keer verantwoordelijk voor een dubbelslag. Nog los van de cijfers, die al met al in het voordeel van Huntelaar spreken, slaagt basisspeler Van Persie er maar niet in de harten van de fans te veroveren.

Hoewel hij meer doelpunten maakte dan wie dan ook in Oranje en op clubniveau – mits fit – de voorgaande jaren bij vlagen weergaloos was, klonk tijdens de drie laatste grote toernooien (de WK's van 2010 en 2014 en het EK in 2012) vroeg of laat telkens de roep om Huntelaar. Die koerswijziging kwam er onder Bert van Marwijk niet, Louis van Gaal hield in Brazilië eveneens vast aan de man die hij na de zomer bij Manchester United zou treffen, waarna ook Guus Hiddink hem aanvoerder maakte. Terwijl Van Persie ook in díé rol niet onomstreden is.

Op het EK 2012 weigerde hij met de pers te praten, terwijl hij na de troostfinale op het afgelopen WK snoeihard uithaalde naar mensen die (terecht) kritiek op hem hadden. Daar kwam afgelopen vrijdag het gekibbel met Huntelaar bij. Of hij nou eenmaal wat nukkig en afstandelijk afsteekt bij de sympathieke man uit Drempt, of dat Van Persie ook écht iets arrogants over zich heeft: dat is niet het gedrag van een aanvoerder. Het zorgt er mede voor dat hij de populariteitsprijs van het publiek ruimschoots aan Huntelaar moet laten. Of hem dat ook zijn plek in Oranje gaat kosten, is echter nog maar de vraag. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.