Veel meer dan de zoon van: de opmars van Marcus Thuram
Borussia Mönchengladbach koerst met nog vijf speelrondes te gaan af op Champions League-voetbal. Het zou de eerste kwalificatie voor het miljardenbal sinds het seizoen 2015/16 betekenen en dan lijkt de top nog niet bereikt voor de volksclub. Gladbach heeft een jong fris elftal, met naast trainer Marco Rose een 22-jarige zoon van een WK-winnaar als een van de gezichten van het succes.
Bij veel voetbalromantici gaat het hart sneller kloppen bij het horen van de naam Parma. Eind jaren negentig had de huidige middenmoter in de Serie A vaak een geweldige selectie. Denk maar terug aan de spelersgroep van het seizoen 1997/98. Carlo Ancelotti had het als trainer voor het zeggen in de kleedkamer en sprak er latere legendes als Gianluigi Buffon, Hernán Crespo en Fabio Cannavaro toe. Meer ervaring hadden smaakmakers Enrico Chiesa en Faustino Asprilla. De Italianen en Zuid-Amerikanen konden niet floreren zonder de inbreng van de zo sterke Fransman achterin. Lilian Thuram groeide uit tot een van de beste verdedigers van de Serie A. Begin augustus 1997 was hij het stralende middelpunt bij Parma vanwege de geboorte van zijn zoon Marcus.
Gaat het nu over Marcus, dan gaat het al snel over Parma of de successen van de zo sterke Franse generatie met vader Thuram. Als kind heeft hij het allemaal zien passeren. Het maakte nog niet zo'n indruk, het besef was er nog niet. Ongeveer een maand voor de eerste verjaardag van Marcus viert vader Lilian zijn sportieve hoogtepunt in het Stade de France. De Fransen worden wereldkampioen met een elftal waarin Youri Djorkaeff en Zinedine Zidane de grote artiesten zijn. Verder wordt er geleund op de zo sterke defensie, met van rechts naar links Thuram, Marcel Desailly, Laurent Blanc (in de finale speelde Frank Leboeuf vanwege een schorsing van Blanc) en Bixente Lizarazu. Het is een rijtje dat veel Fransen kunnen dromen. Marcus heeft de verhalen tot vervelens toe gehoord.
De jonge Thuram praat niet graag over de grote successen van zijn vader en de eventuele druk die het met zich meeneemt. Doodmoe wordt hij van de vragen. Heeft het hem geholpen een beroemde vader te hebben of heeft het hem juist in de weg gezeten? Tegen het officiële Bundesliga-kanaal is de 22-jarige aanvaller duidelijk als hem gevraagd wordt of het extra druk heeft opgeleverd: 'Nee, nooit. Jullie zien hem als Lillian Thuram, maar ik zie hem als mijn vader. Ik heb hem nooit als de voetballer gezien. Hij heeft wel goede adviezen. Hij heeft goede ideeën over hoe je een goede man moet zijn en als je een goede man bent, dan komen de beloningen in het leven vanzelf.'
Thuram senior heeft zich de voorbij decennia binnen en buiten het voetbal al hevig verzet tegen racisme. Zo verrassend was het dus misschien niet dat de Gladbach-aanvaller vorige week zondag het voorbeeld van zijn vader volgde bij de 4-1 zege op Union Berlin. De jonge Thuram knielde na het maken van de 2-0 om de aandacht te vestigen op de trieste dood van George Floyd, waarna de strijd voor gelijkheid in de Verenigde Staten en elders opnieuw is losgebarsten. Het viel sowieso op hoe de jonkies in de Bundesliga het voortouw namen. Onder anderen Borussia Dortmund-spelers Jadon Sancho en Achraf Hakimi eerden Floyd en spraken zich zo uit tegen het racisme. De jongelingen lieten hun hart spreken en kregen daar lof voor vanuit alle hoeken, tot aan de FIFA aan toe.
Thuram werd zo even wereldnieuws, maar is voor Bundesliga-volgers al veel langer een blikvanger. Met tien goals en acht assists in de Duitse competitie is zijn debuutseizoen in de Bundesliga zeker een succes te noemen. Hij vormt een sterk koppel met Alassane Plea en valt op door de mix van kracht en techniek. De transfer is een voltreffer gebleken voor Gladbach, dat negen miljoen euro betaalde aan Guingamp. De Duitse club volgde Thuram al sinds het EK Onder-19 in 2015. De Fransman werd uitvoerig gescout en vorige zomer lukte het hem te overtuigen voor zijn kans te gaan in het Borussia Park. Vader Lilian kreeg een rondleiding over het trainingscomplex en door het stadion, werd bijgepraat over de visie en de toekomstplannen en gaf toen groen licht voor de transfer.
Buiten Frankrijk is het voor de aanvaller ook makkelijker los te komen van het etiket 'zoon van'. Met een recordinternational, WK- en EK-winnaar als vader speelde Thuram in eigen land onder een vergrootglas. Het was lastig, maar leverde geregeld ook mooie momenten op. Het meest bijzonder was misschien nog wel de ontmoeting met Paris Saint-Germain in 2018, waarna Gianluigi Buffon het talent opzocht. De gedachten gingen weer even terug naar Parma. De twee wisselden van shirt en voor de jonge Thuram was het even niet zo erg herinnerd te worden aan de sportieve erfenis van zijn vader. Voor even.
Marcus Thuram has moved to Gladbach for £10.8m 🐎
— Football on BT Sport 🇩🇪 (@btsportfootball) July 23, 2019
There was a surreal moment last season when he swapped shirts with his dad's old teammate, Gigi Buffon 🤯
Lilian Thuram and Buffon were club teammates when Marcus was born 😳pic.twitter.com/rRm30Cf5UA
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login