Veel verschillen met vorige zege op Bosnië, mijlpaal lonkt voor Van Dijk

Reacties

Voor elke interland verzamelt Voetbal International traditiegetrouw cijfers en feiten. Dit keer blikken we vooruit op de Nations League-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bosnië & Herzegovina.

Veel verschillen met vorige zege op Bosnië, mijlpaal lonkt voor Van Dijk
© Pro Shots
Nederland
Nederland
5 - 2
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina

• Voor Nederland is het de derde keer in de geschiedenis dat het tegenover Bosnië & Herzegovina staat. De vorige twee keren gebeurde dat ook in de Nations League. Toen werd het onder leiding van Frank de Boer uit 0-0 en thuis 3-1.

• De doelpuntenmakers van destijds, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, zijn er nu niet bij. Wijnaldum heeft te horen gekregen dat bondscoach Ronald Koeman voor een nieuwe generatie kiest, Memphis heeft nog geen nieuwe club gevonden.

• Van de overige spelers die bijna vier jaar geleden in coronatijd in actie kwamen, is opmerkelijk genoeg alleen Inter-verdediger Denzel Dumfries nog steeds van de partij. De rest van de internationals van toen zijn er nu om uiteenlopende redenen niet bij.

De basiself van Oranje - met anderhalve meter afstand - tijdens de vorige interland tegen Bosnië & Herzegovina.
© Pro Shots
De basiself van Oranje - met anderhalve meter afstand - tijdens de vorige interland tegen Bosnië & Herzegovina.

• Oranje speelt voor de 34ste keer in de historie in het Philips Stadion. De vorige interland in de thuishaven van PSV was in september vorig jaar tegen Griekenland (3-0). Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst scoorden in het EK-kwalificatieduel.

Jan Paul van Hecke en Nick Olij kunnen tegen Bosnië & Herzegovina hun debuut maken voor Oranje. Van Hecke (Brighton & Hove Albion) werd opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Micky van de Ven en Olij profiteert van de reserverol van Justin Bijlow bij Feyenoord.

• Door de afwezigheid van de gestopte Daley Blind en Memphis en Wijnaldum in de selectie, is Virgil van Dijk in de huidige selectie de speler met de meeste interlands achter zijn naam. De aanvoerder van Liverpool kan tegen Bosnië & Herzegovina zijn 75ste interland spelen.

• Bij afwezigheid van Memphis zal er ook een nieuw gezicht in de spits staan. Brian Brobbey en Joshua Zirkzee krijgen mogelijk een kans in de punt van de aanval. De aanvallers van Ajax en Manchester United wachten nog op hun eerste interlanddoelpunt.

• Zonder Memphis, goed voor 46 goals in 98 interlands, zijn Gakpo en Weghorst de spelers met de meeste Oranje-treffers: twaalf. Daarachter komt opvallend genoeg al Van Dijk, die net als Donyell Malen negen keer scoorde voor het Nederlands elftal.

• Ten opzichte van de EK-selectie is Jurriën Timber een opvallende nieuwe naam in de selectie van Oranje. De verdediger van Arsenal speelde door een zware knieblessure al sinds maart vorig jaar geen interland meer. Toen speelde Timber nog bij Ajax.

• Behalve Jurriën is ook Quinten Timber opgeroepen voor Oranje. Zij kunnen na René en Willy van de Kerkhof en Frank en Ronald de Boer de derde tweeling worden die samen op het veld staan in een wedstrijd van het Nederlands elftal.

• Oranje neemt voor de vierde keer deel aan de Nations League. Tijdens de eerste en de derde editie haalde Nederland de Final Four en werd het respectievelijk tweede en derde. Nu gaan de winnaars en nummers twee naar de kwartfinale.

• Bosnië & Herzegovina doet als promovendus mee in Divisie A van de Nations League, doordat het in de vorige editie groepswinnaar werd in Divisie B. Bij de ploeg van bondscoach HSV-icoon Sergej Barbarez is Edin Dzeko (38, Fenerbahçe) nog altijd van de partij.

Sergej Barbarez, zelf ooit een gerespecteerd aanvaller in de Bundesliga, is sinds dit jaar de bondscoach van Bosnië.
© Pro Shots
Sergej Barbarez, zelf ooit een gerespecteerd aanvaller in de Bundesliga, is sinds dit jaar de bondscoach van Bosnië.
{"title":"Game of Champions!","titleMobile":"Game of Champions!","odd":"€25.000","url":"https://b1.trickyrock.com/redirect.aspx?pid=85963507&bid=37517&unibetTarget=/promotions/sportsbook-promotions/quiz-game?lobby=sportsbook&promo=game-of-champions-round1-2024-2025","bookmaker":{"name":"Unibet (Kambi)","id":5000,"lightIconUrl":"/dam/jcr:9e3975da-a577-48bd-9e59-8576787a688c/unibet20new20logo20large1-black.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:f8717da0-9ada-466e-af1d-adf75a1cde42/unibet20new20logo20large1.svg","iconSize":27},"image":"jcr:31b58064-241c-4073-b9d0-f7d35cef1f42","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Beantwoord 5 vragen en maak kans op €25.000!","textMobile":"Beantwoord 5 vragen en maak kans op €25.000!"}
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.