Verdedigend talent Hoedt staat buiten kijf

Reacties

De overgang van de relatief onbekende Wesley Hoedt naar Lazio wekt verbazing. Hebben de Italianen een ruwe diamant ontdekt bij AZ? VI duikt in de statistieken.

Verdedigend talent Hoedt staat buiten kijf

Voor een zomerse overgang naar de Serie A lijkt het na twaalf duels in het eerste van AZ rijkelijk vroeg. Toch speelde Hoedt (op de foto in duel met Michiel Kramer van ADO Den Haag) met Jan Wuytens een gerenommeerde Eredivisie-verdediger uit de basis. Uit een blik op de cijfers blijkt waarom de Italianen zo'n hoge pet op hebben van Hoedt.

Zo is Hoedt sterk in de duels, waarvan hij er 64 procent wint. Geen misselijk percentage, als je dat naast de linker centrale verdedigers van de topdrie zet. Ajacied Niklas Moisander wint 57 procent van zijn duels, terwijl Karim Rekik (PSV) in 65 procent van de gevallen als winnaar uit de strijd komt. Alleen Feyenoorder Terence Kongolo doet het beter, door 69 procent van zijn duels te winnen. Wuytens, Hoedts directe concurrent, wint slechts 47 procent van zijn directe confrontaties.

Balveroveraar
Hoedt is ook een uitstekende balveroveraar. Terwijl hij gemiddeld vijfhonderd minder speelminuten maakte dan zijn concurrenten van Ajax, Feyenoord en PSV, onderschepte hij meer ballen (35) dan Moisander en Rekik (beiden 28). Ook in dit opzicht hoeft Hoedt alleen Kongolo voor zich te dulden, die veertig keer de bal afpakte van de tegenstander. Het percentage succesvol uitgevoerde tackles van Hoedt (liefst 94 procent) spreekt boekdelen. Moisander (95 procent) blijft hem voor, maar Kongolo (88), Rekik (68) en Wuytens (50) blijven (ver) achter.

Hoedt in een stevig duel met Stipe Perica van NAC Breda.
Hoedt in een stevig duel met Stipe Perica van NAC Breda.

Zijn grootste kracht ligt misschien wel in de lucht. In de verdediging werkte Hoedt de bal liefst 77 keer met zijn hoofd weg, véél vaker dan Moisander (55), Rekik (62) en Kongolo (59), die dus veel meer speeltijd hadden.

Bij al het bovenstaande moet aangetekend worden dat AZ normaliter vaker in de verdedigende stellingen wordt gedwongen dan de topdrie en Hoedt dus vaker in defensieve spelsituaties komt. Maar ook als je Hoedt naast linker centrale verdedigers van subtoppers als PEC Zwolle (Joost Broerse) en FC Twente (Andreas Bjelland) plaatst, komt zijn kracht in de lucht en als balveroveraar tot uitdrukking. Zijn verdedigende talent staat buiten kijf. Of hij rijp is voor de Serie A zal de tijd uitwijzen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.