Verliezend Celtic overwintert in Champions League

Ondanks een nederlaag in San Siro verlengde Celtic het Champions League-avontuur. De enige concurrent Shakhtar Donetsk bleef zelfs achter met lege handen.

AC Milan-Celtic 1-0Celtic had genoeg aan een gelijkspel en koos voor een uiterst voorzichtige benadering van het duel in San Siro. AC Milan, dat op voorhand al zeker was van een vervolg in Champions League, voelde er evenmin weinig voor nadrukkelijk de aanval te zoeken.

In de eerste helft waren de kansen schaars, waarbij Kaká de beste mogelijkheid onbenut liet. Na rust zakte Celtic nog verder in, waardoor AC Milan bijna gedwongen werd het Schotse doel onder onder vuur te nemen. Na ruim een uur was het zover. Filippo Inzaghi schoot raak uit een voorzet van Cafú: 1-0.

Ondanks het inbrengen van Evander Sno en Jan Vennegoor of Hesselink maakte Celtic weinig aanstalten een nederlaag te voorkomen. Slechts sporadisch kwam de ploeg van Gordon Strachan in de buurt van het Milan-doel. Vanwege het wedstrijdverloop in Donetsk hoefden de Schotten ook niet zo nodig; de kwalificatie voor de knock-outfase van de Champions League kon Celtic nauwelijks meer kon ontgaan.

Shakhtar Donetsk-Benfica 1-2Shakhtar Donetsk moest winnen om kans te houden op een overwintering in de Champions League. Maar de Oekraïners slaagden er zelfs niet in aan die noodzakelijke voorwaarde te voldoen. Door pijnlijk defensieve onachtzaamheden maakte Shakhtar het zichzelf onmogelijk.

Tot twee keer toe kon Oscar Cardozo toeslaan namens Benfica, dat zich verder vooral ophield op de eigen helft. Dat Shakhtar via een strafschop van Cristiano Lucarelli voor rust nog iets terugdeed, bleek niet afdoende.

Het resultaat was extra pijnlijk voor Shakhtar, dat Europees helemaal klaar is. Benfica passeerde de Oekraïners op de ranglijst en maakt zich op voor een vervolg in het UEFA Cup-toernooi. De laatste wedstrijden in Groep D werden een week eerder afgewerkt, omdat AC Milan komende week naar Japan vertrekt voor het WK voor Clubs.