VI Flashback: Oranje tekent voor ontsnapping à la 2004
Het rommelt bij Oranje op weg naar het cruciale EK-kwalificatieduel met Letland. Nederland móét winnen in Riga en een beetje hulp van Tsjechië zou ook niet slecht uitkomen. Het scenario van nu doet daarmee wel heel erg denken aan dat van het EK in 2004.
Anno 2015 ligt Guus Hiddink onder een vergrootglas. Tijdens het EK van 2004 in Portugal was Dick Advocaat de gebeten hond op weg naar een clash met Letland. Niet alleen in de media en publieke opinie, maar zelfs vanuit zijn eigen technische staf werd de bondscoach onder vuur genomen. Alle kritiek spitste zich toe op één specifiek moment tijdens de poulewedstrijd tegen Tsjechië. Het is een moment dat Advocaat jarenlang is blijven achtervolgen en een symbool is geworden voor zijn tweede periode als keuzeheer van Oranje: De Wissel.
Het bord van de vierde official ging in de 59ste minuut omhoog en toonde rugnummer 19. Vanaf het veld keek Arjen Robben ongelovig naar de kant. Logisch, want hij verkeerde in Aveiro in topvorm. Sjokkend en mokkend droop Robben af naar de zijlijn, waar Paul Bosvelt klaarstond als vervanger. Het was een wissel ingegeven uit angst. En dat angst geen goede raadgever is, bleek weer eens. Want zonder zijn dartele linksbuiten was Oranje tandeloos en boog Tsjechië de 2-1 achterstand om: 2-3. 'Als Dick nóg een keer zoiets doet, sla ik hem neer', zei assistent-bondscoach Willem van Hanegem een dag later met een kwinkslag tijdens een persconferentie. Het was een opmerking die een langslepende vete inleidde tussen hem en Advocaat, maar dat is een ander verhaal.
In die chaos bereidde Oranje zich voor op het afsluitende pouleduel met Letland. De moreel was laag, ook al omdat Nederland zelfs bij een zege kansloos leek voor een plaats in de kwartfinale. Het al gekwalificeerde Tsjechië had namelijk aangekondigd zijn laatste groepswedstrijd, tegen Duitsland, te zullen spelen met een B-elftal. En bij een zege van Die Mannschaft zou Oranje ongeacht het resultaat tegen Letland uitgeschakeld zijn.
Een wonder was dus nodig. En het wonder geschiedde. Want met zijn B-formatie won Tsjechië tegen alle verwachting in met 2-1 van Duitsland. Oranje zelf deed wat het moest doen, door Letland met 3-0 te verslaan. Zo kreeg het EK van 2004 tóch een vervolg voor het Nederlands elftal. De ploeg reikte uiteindelijk tot de halve finale, waarin gastland Portugal met 2-1 te sterk was.
Slechts twee van de 22 spelers die op 23 juni 2004 tegenover elkaar stonden in Braga, komen morgen in Riga weer in actie. Namens Nederland is dat Wesley Sneijder. De bijna veertigjarige doelman Aleksandrs Kolinko is de enige overlevende aan Baltische zijde. Maar ook voor Marians Pahars is het een moment van weerzien, want de invallende spits van toen is de bondscoach van nu.
Nederland tekent morgen blind voor hetzelfde verloop als in 2004. Een zege op Letland zou de gemoederen doen bedaren en deelname aan het EK van 2016 een stap dichterbij brengen. En net als in 2004 zou een overwinning van Tsjechië, dat op bezoek gaat bij nummer twee IJsland, ook niet slecht uitkomen.
23 juni 2004, Braga
Opstelling Oranje: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer, Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu, Davids (Sneijder); Van der Meijde (Overmars), Van Nistelrooy (Makaay), Robben
Opstelling Letland: Kolinko; Stepanovs, Isakovs, Zemlinskis, Blagonadezdins; Afstafjevs, Rubins, Prohorenkovs (Laizans), Bleidelis (Stolcers); Lobanovs, Verpakovskis (Pahars)
Scoreverloop: 27. Van Nistelrooy 1-0, 35. Van Nistelrooy 2-0, 84. Makaay 3-0
Bovenste foto: spontaan feest bij de internationals na de onverwachte plaatsing voor het halve finale. Van links naar rechts: Paul Bosvelt, John Heitinga, Arjen Robben, Boudewijn Zenden en Giovanni van Bronckhorst.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login