Vijfde nederlaag op rij: AZ blijft met kater achter bij Spurs

Reacties

AZ heeft donderdag in de Europa League niet kunnen stunten tegen Tottenham Hotspur. De Alkmaarders weerden zich kranig tegen Spurs, maar een moment van onachtzaamheid na de pauze brak de ploeg van trainer Maarten Martens op.

Vijfde nederlaag op rij: AZ blijft met kater achter bij Spurs
© Pro Shots
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
1 - 0
AZ
AZ

Na vier nederlagen op rij (drie in de Eredivisie en tegen Athletic Bilbao in de Europa League) stond AZ in Londen voor een zware opgave tegen Spurs, de nummer zeven van de Premier League. De Londenaren begonnen niet in de sterkste formatie tegen AZ: Oranje-international Micky van de Ven was een van de vertrouwde basiskrachten op de bank. Tottenham-aanvoerder Heung-Min Son was er niet bij vanwege een blessure.

Van Bommel eruit
AZ startte met een ongewijzigd elftal na het thuisverlies tegen PSV en ontsnapte al heel vroeg aan een achterstand. De zeventienjarige Mikey Moore kopte van dichtbij naast na een voorzet van Timo Werner. Niet lang daarna kreeg AZ een forse dreun te verwerken. Ruben van Bommel, twee keer trefzeker in de Europa League, verliet het veld met een voetblessure.

Zonder Van Bommel, maar met een bedrijvige Ernest Poku bleven de gasten overeind in de eerste helft. Ook doordat Werner alleen voor doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro een opgelegde kans miste. Aan de andere kant dacht AZ-verdediger Alexandre Penetra de 0-1 binnen te koppen uit een corner, maar de 2.01 meter lange Spurs-keeper Fraser Forster redde knap. De 36-jarige Engelsman lag daarna ook in de weg toen invaller Denso Kasius diep werd gestuurd.

Beslissing
Spurs-manager Ange Postecoglou besloot in de pauze Werner aan de kant te houden en bracht Brennan Johnson in. De Welshman zorgde direct voor meer enthousiasme en energie in het spel van de thuisclub en dook al snel gevaarlijk op voor Owusu-Oduro. De keeper kreeg kort daarna Richarlison tegenover zich bij een strafschop. Maxim Dekker liep Lucas Bergvall in het strafschopgebied in de rug, waarna de bal op de stip ging. Richarlison bleef koel: 1-0.

Klik op de tekst in de tweet om de beelden te bekijken.

In aanvallend opzicht zorgde Poku nog voor enige dreiging bij AZ, maar voormalig Spurs-aanvaller Troy Parrott kwam nauwelijks in het spel voor. Tottenham werd naarmate de slotfase verstreek slordiger en oogde nonchalant, waardoor AZ vaker op de helft van de Engelsen kwam. Invaller Mayckel Lahdo kreeg nog een mooie kans om te profiteren van een slippertje van Ben Davies, maar hij schoot op de vuisten van Forster.

Klik op de tekst in de tweet om de beelden te bekijken

Rode kaart
Kort nadat Martens in de slotminuten aanvaller Mexx Meerdink inbracht voor verdediger Dekker kon het plan voor een Alkmaars slotoffensief de prullenbak in: David Møller Wolfe kreeg zijn tweede gele kaart en moest net als vorige week zaterdag tegen PSV met rood van het veld. Met tien spelers kon AZ een vijfde nederlaag op rij niet voorkomen. Over drie dagen krijgt AZ Go Ahead Eagles op bezoek in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.