Volwassen AZ heeft alleen geen antwoord op Nico Williams

Reacties

AZ heeft zichzelf tekort gedaan op bezoek bij Athletic Bilbao. Het jonge elftal van Maarten Martens maakte een volwassen indruk, maar een misser op het middenveld werd genadeloos afgestraft door de ervaren ploeg van Ernesto Valverde, bij wie op Nico Williams geen maat stond. 

Volwassen AZ heeft alleen geen antwoord op Nico Williams
© Pro Shots
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao
2 - 0
AZ
AZ

Ruben van Bommel (20), Troy Parrot (22), Peer Koopmeiners (24), David Møller Wolfe (22), Alexandre Penetra (23), Rome-Jayden Owusu-Oduro (20), Zico Buurmeester (22). Martens had niet alleen een jong, maar in Europees verband ook onervaren ploeg opgesteld voor een van de mooiste affiches in deze Europa League-campagne voor de nummer drie van de Eredivisie. Al hoopt AZ aan het einde van het toernooi terug te komen in San Mamés, waar de finale gespeeld gaat worden, voor een nog mooier affiche.

Met Buurmeester als extra middenvelder hoopte Martens op controle in Baskenland en dat lukte in de eerste helft heel aardig. Hoewel de thuisploeg binnen enkele minuten de lat raakte na een harde pegel van Yuri Berchiche en Athletic Bilbao sowieso een enorm veldoverwicht had, kwamen beide ploegen in het eerste bedrijf tot evenveel schoten op doel.

AZ produceerde via Ruben van Bommel een eerste schotje en aan het einde van de eerste helft had Buurmeester een aardige kans. Gezien het rollertje wat de middenvelder produceerde had hij moeten afspelen op de geheel vrijstaande Van Bommel. Diezelfde Nederlandse buitenspeler was direct na de pauze uit de counter met een indraaiend schot, net langs de verkeerde kant van de paal, lang nog het dichtst bij het openingsdoelpunt.

Athletic Bilbao was weliswaar dominanter, maar kwam tot weinig uitgespeelde kansen. Seiya Maikuma had zijn handen logischerwijs vol aan EK-ster Nico Williams, zeker na een gele kaart op slag van rust, maar bleef verdedigend lange tijd op de been. De enige die bij de Alkmaarders echt door het ijs zakte was spits Parrott, die grossierde in balverlies en bijna vaker buitenspel stond dan dat hij de bal wel in een correcte positie ontving.

Niet geheel verrassend haalde probeerde Mertens met Mexx Meerdink op de plek van Parrot gevaarlijker te worden in het laatste half uur, maar tegen Dani Vivian en Aitor Paredes was ook de zoon van Martijn Meerdink nog niet opgewassen. Dat AZ continu teruggedrongen werd en de spits op een eiland stond, hielp voor de meest diepe aanvaller niet mee.

Juist in de fase dat het aanvalsspel van Athletic Bilbao continu vastliep en AZ aan de andere kant wat gevaar produceerde, maakte het jeugdige AZ een foutje. Koopmeiners nam de bal verkeerd aan, leed balverlies waarop Williams met een beetje ruimte weggestuurd werd. De buitenspeler had een perfecte voorzet in huis, die simpel binnengelopen werd door zijn oudere broer Iñaki: 1-0. Een peperduur foutje met fatale gevolgen.

Onterecht was de voorsprong niet, maar vanuit AZ's perspectief wel onnodig. Athletic had het veldoverwicht amper kunnen omzetten tot serieuze kansen, ondanks een groot verschil in kwaliteit en ervaring bleef de organistie van formatie van de formatie van Martens stabiel. Al werd het verschil in ervaring steeds groter, want bij de Basken kwam er met Óscar de Marcos (35), Ander Herrera (35) en Álex Berenguer (29) een gigantische berg aan routine in.

Toen Martens met het inbrengen van Ernest Poku voor Penetra nog va-banque wilde gaan spelen, kreeg het direct de deksel op de neus. Opnieuw was het Williams die de goal inleidde, ditmaal met een snoeiharde knal na een individuele actie op links. Owusu-Oduro stopte de inzet nog, maar de rebound viel voor de voeten van Oihan Sancet.

Een slotoffensief van AZ kwam er derhalve niet meer, al zullen de Alkmaarders zich nog weleens achter de oren krabben over vooral de eerste goal. De volwassen manier van verdedigen stond in schril contrast met dat knullige balverlies. Zonder die fout had er wellicht meer ingezeten voor het jonge elftal van Martens, al viel op de nederlaag uiteindelijk weinig af te dingen. Als AZ wil blijven dromen van de finale in San Mamés later deze Europa League-editie, mag het fouten zoals Penetra overkwam, niet maken. Al heeft AZ simpelweg niet de kwaliteit die Nico Williams wel met zich meebrengt.

Alles over AZ op VI PRO

Op VI PRO lees je alle achtergronden over de ontwikkelingen bij AZ, dat in de Europa League kopje onder ging bij Athletic Club.

Onze analyse van Athletic Club - AZ
Het AZ-rapport, vanuit Alkmaar samengesteld door Tim Reedijk.
De belangrijkste statistieken op een rijtje.
Het is nu al kassa voor AZ.

Alles lezen op VI PRO? Sluit direct een abonnement af en krijg een special cadeau.
UEFA Europa League

Stand UEFA Europa League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Lazio
2
2
0
0
7-1
+6
6
2
Olympique Lyonnais
2
2
0
0
6-1
+5
6
3
Tottenham Hotspur
2
2
0
0
5-1
+4
6
4
Steaua Boekarest
2
2
0
0
5-1
+4
6
* Actueel tot en met 4 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.