Watkins schiet EK-droom van Oranje aan diggelen

De EK-droom van het Nederlands elftal is in duigen gevallen. De ploeg van Ronald Koeman stevende in de halve finale tegen Engeland op een verlenging af, maar vlak voor tijd schoot Ollie Watkins toch nog de 1-2 tegen de touwen. Zo gaat de finale van zondag tussen Engeland en Spanje.

1 - 2
Engeland
Engeland

De druiven zijn ontzettend zuur voor Nederland, dat nog wel zo goed was begonnen aan de clash in het Signal Iduna Park. Al in de achtste minuut nam de ploeg een 1-0 voorsprong dankzij een raket van Xavi Simons. Engeland moest hierdoor al vroeg in de achtervolging en kreeg na een kwartier een goede kans op de gelijkmaker. Harry Kane schoot met een volley echter vrij hoog over.

Het gevaarlijke moment leek dus met een sisser af te lopen, maar de VAR constateerde dat Denzel Dumfries Kane bij diens inzet had geraakt. Scheidsrechter Felix Zwayer werd naar het scherm aan de rand van het veld geroepen en besloot na het bekijken van de beelden om een penalty te geven. Die werd benut door Kane, hoewel Bart Verbruggen er nog wel dicht bij kwam.

Over de strafschop was veel te doen. Ook in Engeland was lang niet iedereen overtuigd van de juistheid van de beslissing van Zwayer.

Poll Vond je het een terechte strafschop?
  • Ja
  • Nee

Nederland had het na het ongelukkige moment zwaar. Engeland was de betere ploeg en Phil Foden leek voor de 1-2 te gaan zorgen, maar zag zijn inzet van de doellijn gehaald worden door Dumfries. De rechtsback speelde een absolute hoofdrol in de eerste helft: uit een hoekschop kopte Dumfries na een klein half uur nog op de bovenkant van de lat. Niet veel later raakte Foden aan de andere kant van het veld met een prachtig afstandsschot de paal.

Memphis valt uit
Voor Memphis Depay zat de wedstrijd er kort hierna op. De aanvaller had last van zijn hamstring en gaf aan dat hij niet verder kon. Koeman besloot om Joey Veerman als vervanger in de ploeg te brengen, in een poging de controle over het middenveld terug te krijgen. Daar had Engeland in het eerste half uur immers steeds een man meer.

Wout Weghorst zal hebben gebaald van de wissel, maar kwam er bij de start van de tweede helft alsnog in. De gretige spits verving Donyell Malen, die voor dit duel de voorkeur had gekregen boven Steven Bergwijn, maar niet veel kon laten zien.

In de tweede helft hield Nederland Engeland een stuk beter in bedwang. De manschappen van Gareth Southgate bleven in de openingsfase meer in balbezit, maar daar kwam geen gevaar meer uit. Twintig minuten in de tweede helft zette Virgil van Dijk Nederland bijna op voorsprong. Uit een vrije trap van Veerman werkte de verdediger de bal van dichtbij op het lijf van Jordan Pickford.

Het momentum kwam na deze kans bij Nederland te liggen. De ploeg van Koeman nam de overhand en zocht de aanval, maar gevaarlijk werd het niet. Ruim tien minuten voor tijd kwam Nederland vervolgens met de schrik vrij, toen een doelpunt van Bukayo Saka werd afgekeurd vanwege buitenspel voor aangever Kyle Walker. Dat was millimeterwerk.

De Engelse invaller Cole Palmer produceerde vlak voor tijd nog een afzwaaier en dus leek Nederland-Engeland een verlenging te krijgen. In de absolute slotfase van de reguliere speeltijd kwam er echter toch nog een winnaar: Watkins won het duel van Stefan de Vrij en schoot uit de draai de 1-2 tegen de touwen. Nederland gaat naar huis en Engeland naar de finale in Berlijn.