Weergaloze panenka Memphis helpt Lyon op weg naar koppositie

Memphis Depay heeft zaterdagavond opzien gebaard met een zeer bijzondere Panenka-strafschop. Mede dankzij de treffer van de aanvaller rekende Olympique Lyon af met OGC Nice én veroverde het de koppositie in de Ligue 1.

Nice
Nice
1 - 4
Olympique Lyonnais

Lyon leefde vol vertrouwen toe naar het duel met Nice: de zevenvoudige landskampioen had zijn laatste twaalf competitiewedstrijden niet verloren en is mede door het verre van vlekkeloze seizoen dat Paris Saint-Germain draait misschien wel een stiekeme titelkandidaat.

De bezoekers waren in de beginfase de bovenliggende partij, waarbij onder anderen Tino Kadewere en Memphis zich onderscheidden met acties. Het was de Oranje-international die de score op memorabele wijze opende in de 32ste minuut. Memphis gooide er, zoals hij wel vaker doet, een panenka uit, al had zijn inzet ook iets weg van een stift of chip. Hoe dan ook: Nice-doelman Walter Benítez stond helemaal op het verkeerde been. Het betekende de achtste Ligue 1-treffer voor Memphis dit seizoen.

Het was Kadewere, die de penalty had afgedwongen, die er in de 39ste minuut 0-2 van maakte. De aanvaller strafte dramatisch verdedigen van Nice af. Gezien het dominante spel van de bezoekers leek het al een beslissende treffer, maar de thuisploeg verkleinde dankzij een rake kopbal van Amine Gouiri nog voor rust de achterstand.

Nice, waar de geblesseerde Kasper Dolberg ontbrak, nam na rust iets meer risico's en nadat Lyon al enkele keren dreigend was geweest met uitbraken, sloeg de ploeg halverwege de tweede helft toe. Toko Ekambi mocht de felicitaties in ontvangst nemen na een aanval met hoofdrollen voor Memphis en Kadewere. De 1-4 van Houssem Aouar een klein kwartier voor tijd betekende de definitieve beslissing.

Door de zege gaat Lyon in elk geval tijdelijk aan kop in de Ligue 1, al moet de concurrentie nog wel in actie komen.