Weghorst redt defensief instabiel Ajax tegen Heracles

Ajax heeft zondagmiddag met zeer veel moeite drie punten gepakt op bezoek bij Heracles Almelo. De Amsterdammers kregen drie doelpunten tegen, maar Wout Weghorst bleek tegen zijn voormalige werkgever de reddende engel.

Heracles Almelo
3 - 4
Ajax
Ajax

In de laatste drie ontmoetingen tussen Heracles en Ajax werd in totaal veertien keer gescoord en bovenstaand affiche verraadt dat het opnieuw een doelpuntrijke ontmoeting werd tussen beide clubs. Het werd dus uiteindelijk de wedstrijd van Weghorst, die een opnieuw ongelukkig spelende Brian Brobbey in de tweede helft verving. Vanaf de bank had Weghorst gezien hoe het in de eerste helft op en neer ging.

Heracles kwam tot tweemaal toe op voorsprong tegen Ajax. Davy Klaassen ontdeed in de 25ste minuut de openingstreffer van zijn waarde door de 1-1 in te schieten van dichtbij, Luka Kulenovic had Heracles in de twaalfde minuut op voorsprong gezet. Het hoogtepunt van de dag volgde in de 28ste minuut en werd opgetekend door Mario Engels.

De Duitser kreeg de bal op eigen helft zo in de voeten gespeeld door Josip Sutalo en haalde vervolgens doeltreffend uit. Met een grote boog schoot hij de bal over de verraste keeper Remko Pasveer heen. Het was echter Ajax dat opnieuw met een snel antwoord kwam. Via de onderkant van de lat schoot Bertrand Traoré kiezelhard binnen.

Tussen alle doelpunten door had Brobbey vooral een ongelukkige wedstrijd gespeeld. Al vroeg in de wedstrijd miste hij voor open doel en kort na rust zag hij keeper Fabian de Keijzer knap redden op een inzet van dichtbij. Niet lang daarna zat het erop voor Brobbey, die opnieuw vroeg afgelost werd en zodoende droog bleef staan in dit Eredivisie-seizoen.

Weghorst maakte zijn entree en had vijf minuten nodig om verlossend te zijn voor Ajax. In volledige vrijheid kon hij inkoppen na een voorzet van Jorrel Hato, waardoor de Amsterdammers voor het eerst op voorsprong kwamen. Uiteraard hield die voorsprong – gezien het wedstrijdbeeld – geen stand.

Ajax kreeg daarvoor al genoeg waarschuwingen. Suf Podgoreanu raakte de lat namens Heracles en Ivan Mesík zag een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel voordat Kulenovic zijn tweede van de middag maakte. Hij werd prachtig bediend door Ruben Rooskens, die in balbezit kwam na balverlies van Jordan Henderson.

Klik onder of boven de video om de goal van Weghorst te zien

Uiteindelijk kwam er alsnog een winnaar, Weghorst breidde zijn hoofdrol bij Ajax uit. De spits werd door Thomas Bruns ten val gebracht in het strafschopgebied, waardoor de bal op de stip ging. Henderson gunde Weghorst de bal en die bepaalde de eindstand van een zeer vermakelijke wedstrijd op 3-4.

Door de zege gaat Ajax in punten over FC Twente heen, ook loopt de club in op AZ. De Alkmaarders gingen eerder in de speelronde onderuit tegen koploper PSV. Heracles blijft dicht bij de degradatiezone staan, hoewel Almere City FC en RKC Waalwijk ver verwijderd zijn van de formatie uit Overijssel.