Weghorst wijst Ajax in blessuretijd de weg naar zege op Groningen

Wout Weghorst heeft Ajax zondag over het dode punt geholpen tegen FC Groningen. Met een doelpunt (zijn eerste in het shirt van de Amsterdammers) en een assist op Chuba Akpom voorkwam de 32-jarige aanvaller in de blessuretijd kostbaar puntenverlies tegen de promovendus.

Ajax
Ajax
3 - 1
FC Groningen

De opstelling van Ajax vormt voor Francesco Farioli elke wedstrijd weer een puzzel. Niet alleen door het overvolle speelschema, maar ook door de blessures in zijn selectie. Het goede nieuws was dat Bertrand Traoré en Jordan Henderson terugkeerden na het Europese gelijkspel op bezoek bij Slavia Praag. Traoré begon tegen Groningen in de basis, Henderson op de bank.

Ook Davy Klaassen keerde terug. De routinier is in de Europa League niet inzetbaar, maar is in de Eredivisie meteen weer belangrijk voor Ajax. Tegen Go Ahead stelde Klaassen een punt veilig voor de Amsterdammers, tegen RKC speelde hij een belangrijke rol bij de openingstreffer van Traoré. Ook tegen Groningen bewees Klaassen zijn waarde.

Mister 1-0 slaat toe
De 31-jarige middenvelder opende in de twintigste minuut de score, al was dat voor een belangrijk deel te danken aan Brian Brobbey. De aanvaller gaf Marco Rente geen kans om bij de bal te komen en zag Klaassen profiteren (1-0). Dat was een spaarzaam hoogtepunt in een verder kleurloze eerste helft. Ajax had de controle en Groningen brak een aantal keer uit, maar deed dat zonder gevaar te stichten.

Na de pauze beten de bezoekers meer van zich af. Dat resulteerde twintig minuten voor tijd in de gelijkmaker. Een verre uittrap van Etienne Vaessen werd niet goed verwerkt door Josip Sutalo, die tot dan toe een ijzersterke wedstrijd speelde. Jorg Schreuders troefde de Kroatisch international af en passeerde Remco Pasveer.

Van den Boomen faalt
Ajax kreeg de mogelijkheid om de verhoudingen razendsnel te herstellen. Thijmen Blokzijl ging een duel met Chuba Akpom te lomp aan en zag Allard Lindhout naar de stip wijzen. Branco van den Boomen was tegen Slavia Praag nog trefzeker vanaf elf meter, maar koos dit keer voor dezelfde hoek als Vaessen. De doelman keerde de inzet van Van den Boomen.

Met Weghorst als invaller stelde Ajax nog alles in het werk om het winnende doelpunt af te dwingen, maar Groningen leek stand te houden. Tot Weghorst toesloeg. De invaller stond vlak na het verstrijken van de reguliere speeltijd op de goede plek om een voorzet van Anton Gaaei binnen te werken en Ajax alsnog de volle buit te bezorgen (2-1).

Als kers op de taart leverde Weghorst ook nog een assist op Akpom, die raad wist met een steekbal van zijn collega-aanvaller (3-1).