Wenger: 'Strafzaak tegen Eduardo schandalig'

De tuchtcommissie van de UEFA buigt zich over een straf voor Eduardo. Arsenal-manager Arsène Wenger ziet in de 'onacceptabele actie' een gevaarlijk precedent.

Wenger: 'Strafzaak tegen Eduardo schandalig'

Eduardo haalde woensdag de woede van Celtic op de hals door met een duikeling een strafschop te versieren. De Arsenal-aanvaller slaagde in zijn opzet, zette scheidsrechter Mejuto Gonzalez op het verkeerde been en dwong een penalty af met zijn vrijwillige val over het been van keeper Artur Boruc.

Celtic, dat na de 3-1 nederlaag in Londen definitief de Champions League misliep, maakte zijn onvrede kenbaar over de schwalbe. De Schotse bond riep de UEFA op Eduardo te straffen voor zijn theater.

De UEFA bleek niet doof voor de Schotse protesten en kondigde een onderzoek aan. Op 1 september gaat de tuchtcommissie een oordeel vellen over het voorval. De aanklacht van 'het pogen de scheidsrechter een verkeerde beslissing te laten nemen' schoot bij Arsenal in het verkeerde keelgat.

'Ik vind het schandalig en onacceptabel', was Wenger duidelijk. 'We kunnen deze behandeling niet accepteren vanwege twee redenen. Allereerst kan je discussiëren of het een strafschop was. Ten tweede is het onacceptabel dat een speler als een bedrieger wordt neergezet.'

Volgens Wenger beweegt de UEFA zich op glad ijs. In de ogen van de Franse coach heeft de Europese bond zich vaak doof gehouden na kritiek op discutabele beslissingen. 'Het is de eerste keer dat een oordeel van de scheidsrechter niet wordt geaccepteerd door de bond. Normaal gesproken is er geen discussie mogelijk. Maar hiermee kan nu elke beslissing worden aangevochten. In mijn ogen is het een gevaarlijk precedent.'

Een eventuele schorsing voor Eduardo heeft ook consequenties voor AZ. De Alkmaarse ploeg is bij de loting voor de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan Arsenal. De formatie van trainer Ronald Koeman komt The Gunners op de derde speelronde tegen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen