Ziyech scoort tweemaal in behoorlijk nutteloos duel met vier penalty's

Marokko heeft vrijdagavond in eigen land een Afrika Cup-kwalificatiewedstrijd gewonnen van Gabon: 4-1. Deze overwinning zou voor Marokko een mooie eerste stap zijn richting het eindtoernooi, ware het niet dat het land al automatisch geplaatst is voor de eindstrijd in 2025. Hakim Ziyech bracht Marokko in Agadir op het juiste spoor, scheidsrechter Dahane Beida wees liefst viermaal naar de stip.

Bijzonder genoeg werden de strafschoppen ook allemaal in de eerste helft uitgedeeld, slechts twee nemers gingen achter de bal staan. Ziyech schoot tweemaal raak voor de 1-0 en de 2-0, tussendoor had Pierre-Emerick Aubameyang gemist namens Gabon. De spits hield vijf minuten voor rust het hoofd wel koel en maakte zo de aansluitingstreffer.

In de tweede helft liep Marokko, met Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat als basisspelers, verder uit. Brahim Díaz maakte na een kwartier de 3-1 en Ayoub El Kaabi besliste enkele minuten voor tijd het kwalificatieduel. Naast Gabon zit Marokko met de Centraal Afrikaanse Republiek en Lesotho in een kwalificatiegroep, die door de gekwalificeerde status van Marokko van behoorlijk wat spanning ontdaan is.

Egypte-Kaapverdië
Een stuk oostelijker in Afrika won ook Egypte zijn eerste pot in de Afrika Cup-kwalificatie, Kaapverdië bleek geen partij voor de recordwinnaar van het toernooi: 3-0. Liverpool-manager Arne slot had waarschijnlijk graag gezien dat Mohamed Salah wat rust kreeg, maar de superster speelde de volledige wedstrijd tegen Kaapverdië. Scoren deed de aanvaller niet, Rami Rabia, Omar Marmoush en Ibrahim Adel verzorgden de goals in Cairo. Bij Kaapverdië speelden bekenden als Bruno Varela, Deroy Duarte, Dailon Livramento en Laros Duarte.