Zo verging het Oranje toen het eerder doorging als nummer 3

Reacties

Dat het Nederlands elftal zich als nummer drie in de groep heeft gekwalificeerd voor de knock-outfase op een eindtoernooi is geen unicum voor Oranje. Ronald Koeman was er ook bij toen Nederland op een WK als nummer drie nog doorstootte.

Zo verging het Oranje toen het eerder doorging als nummer 3
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 3
Oostenrijk
Oostenrijk

Oranje eindigde door de nederlaag tegen Oostenrijk op de derde plaats in Groep D en meldt zich als één van de beste vier nummers vier in de groepsfase in de achtste finales. De kans is groot dat Engeland de volgende tegenstander wordt. Als Tsjechië en Georgië vanavond hun laatste groepsduel niet winnen, dan speelt Oranje komende zondag in Gelsenkirchen tegen de Engelsen.

Nederland kwam Engeland ook tegen bij de eerste keer dat een derde plek genoeg was voor een vervolg op een eindtoernooi. De Engelsen waren tijdens het WK van 1990 in Italië de groepswinnaar in een poule met Ierland, Nederland en Egypte.

Het Nederlands elftal eindigde toen onder leiding van bondscoach Leo Beenhakker op derde plek achter The Three Lions en Ierland. De Ieren pakten net als Nederland, twee jaar eerder nog Europees kampioen, drie punten in drie duels. Oranje ging zo met horten en stoten naar de achtste finales.

Na een loting werd Nederland gekoppeld aan West-Duitsland, dat met 2-1 te sterk was in Milaan. Het was de wedstrijd waarin Rudi Völler en Frank Rijkaard allebei na 22 minuten een rode kaart kregen en Ronald Koeman vlak voor tijd nog een strafschop benutte. West-Duitsland won de wereldtitel later ten koste van Argentinië.

Overeenkomst

De eindstand in de groep van Engeland, Ierland, Nederland en Egypte in 1990 is opvallend genoeg vrijwel identiek aan de eindstand in de huidige EK-groep van de Engelsen, ook qua doelsaldi (zie onderstaande tabellen). Het enige verschil in de eindstanden: 24 jaar geleden leverde een zege nog twee punten op.

Groep C (EK 2024)

Land Duels W G V Doelsaldo Punten
Engeland 3 1 2 0 2-1 5
Denemarken 3 0 3 0 2-2 3
Slovenië 3 0 3 0 2-2 3
Servië 3 0 2 1 1-2 2

Groep F (WK 1990)

Land Duels W G V Doelsaldo Punten
Engeland 3 1 2 0 2-1 4
Ierland 3 0 3 0 2-2 3
Nederland 3 0 3 0 2-2 3
Egypte 3 0 2 1 1-2 2

Alles over Nederland - Oostenrijk

Het Nederlands elftal eindigt door een nederlaag tegen Oostenrijk als derde in Groep D van het EK. VI PRO belicht ook dit duel van Oranje vanuit elke invalshoek.

Sam Planting analyseert wat er misging op het middenveld van Oranje.
We schetsen de scenario's voor Oranje.
Het regent slechte cijfers voor de spelers van Oranje.
Nico Dijkshoorn wijdt zijn column aan Ronald Koeman.
Bart Frouws dook in de belangrijkste statistieken van Nederland-Oostenrijk.

Alles lezen op VI PRO? Sluit direct een abonnement af en krijg een special cadeau.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.