Zo wordt de tegenstander van Oranje bepaald

Reacties

Het Nederlands elftal speelt tegen Engeland of Roemenië in de achtste finales van het EK. De laatste wedstrijden in de groepsfase , Georgië - Portugal en Tsjechië - Turkije, bepalen welke van de twee het wordt.

Zo wordt de tegenstander van Oranje bepaald

Hoe wordt bepaald tegen wie Oranje moet?

Na de wedstrijden in Groep F (aftrap 21.00 uur) is bekend welke vier nummers drie doorgaan. Dit kwartet vergezelt de twaalf nummers één en twee. Van de nummers drie zijn Nederland, Slowakije en Slovenië al zeker van de laatste zestien, terwijl Kroatië is uitgeschakeld.

Er zijn nog twee van de vijftien mogelijke beste nummer drie-combinaties over: ACDE en CDEF. Bij de eerste combinatie stuit Nederland op Engeland, bij de tweede op Roemenië, de winnaar van Groep E.

Wanneer ontlopen 'we' Engeland?

Als de beste vier nummers drie komen uit de groepen C, D, E en F. Daarvoor moet Groep F een relatief sterke nummer drie afleveren en dat lukt sowieso alleen als Tsjechië of Georgië vanavond wint.

Stand nummers drie

Groep Land Duels en punten Doelsaldo
D Nederland 3-4 4-4
E Slowakije 3-4 3-3
C Slovenië 3-3 2-2
A Hongarije 3-3 2-5
B Kroatië 3-2 3-6
F Tsjechië 2-1 2-3

Zit er nog een addertje onder het gras?

Zeker, want in dit format blijf je rekenen tot je een ons weegt. Als bijvoorbeeld Tsjechië met 3-0 wint van Turkije en Georgië niet wint van Portugal, komt Turkije als nummer drie uit op drie punten met een doelsaldo van 3-7. Dan eindigt de ploeg van Ferdi Kadioglu en Orkun Kökçü niet als een van de beste nummers drie en speelt Oranje ondanks een Tsjechische triomf alsnog tegen Engeland. Het zal dus nog even rekenen blijven. Voor de cijferfreaks onder onze bezoekers: op het WK 2026 wordt het nog erger, met acht van de twaalf nummers drie die doorstoten. Veel plezier vast.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep F Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Portugal
3
2
0
1
5-3
+2
6
2
Turkije
3
2
0
1
5-5
0
6
3
Georgië
3
1
1
1
4-4
0
4
4
Tsjechië
3
0
1
2
3-5
-2
1
* Actueel tot en met 27 jun. 2024

Wat zijn de mogelijke data voor de Oranje-duels?

Wordt het Engeland, dan speelt Oranje zondag om 18.00 uur in Gelsenkirchen. Wordt het Roemenië, dan komt Nederland dinsdag om 18.00 uur in actie in München.

Alles over het EK

Tijdens het EK bundelen we het laatste EK- en Oranje-nieuws op onze EK 2024-pagina. Alle wedstrijden zijn hier te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.