Counteren is een vak, en een vak kun je leren. Met die overtuiging bouwde Valeri Lobanovski bij Dinamo Kiev misschien wel het beste counterteam aller tijden. Een analyse van het elftal dat in 1999 met het spitsenduo Andriy Shevchenko-Sergei Rebrov op een haar na de Champions League-finale bereikte.
Ingenieur
Langzaam wiegt het hoofd van Lobanovski op en neer. Naar voren, naar achteren. Terug naar voren, terug naar achteren. Pet op het hoofd tegen de ijzige kou. Zijn gelaat verraadt geen enkele vorm van spanning of emotie. Toch is de 60-jarige oefenmeester toeschouwer van een regelrechte sensatie. Meer dan tachtigduizend toeschouwers in het Olympisch Stadion in Kiev raken in extase van een nieuw Oekraïens wonderkind, waarop topverderdedigers als Christian Panucci, Fernando Hierro en Roberto Carlos geen enkele grip hebben. Als arbiter Anders Frisk in de 92ste minuut voor de laatste keer fluit, vult de donkere lucht boven het stadion zich met de vrolijke kleuren van siervuurwerk. De kapitaalkrachtige West-Europese kampioen is verslagen door een team dat is herrezen uit de as van de voormalige Sovjet-Unie.
Dinamo Kiev - Real Madrid 2-0.
Twee doelpunten van Andriy Shevchenko, een 22-jarige aanvaller uit de eigen opleiding. Zoals de hele selectie van Lobanovski bestaat uit voetballers uit het Oostblok. Een kern van Oekraïners, aangevuld met een verdediger uit Georgië (Kakha Kaladze) en twee middenvelders uit Wit-Rusland (Valentin Belkevich en Aleksandr Khatskevich).
Voor Lobanovski is de verrassende zege in de kwartfinale van de Champions League het ultieme bewijs van de theorie die hij altijd heeft aangehangen: voetbal draait niet om het talent van individuen, maar om succesvolle samenwerking. 'In voetbal draait 95 procent om werk en vijf procent om talent', stelde de succescoach ooit. 'Geef mij een groep spelers en ik maak er een goed team van. Geef mij een groep goede spelers en ik maak er een erg goed team van. Geef me een goed team en ik maak er het beste team ter wereld van.'
Een elftal dat in minder dan vijftien procent van zijn acties fouten maakt, is onverslaanbaar