Ajax boekte zijn slechtste resultaat sinds 2009. De nummer drie van de Eredivisie verschijnt in de voorronde van de Europa League, maar geeft geld uit als een overwinteraar in de Champions League. Wat is de schade?
Honderd miljoen, 125 miljoen, 150 miljoen, 175 miljoen en uiteindelijk bijna tweehonderd miljoen. Ajax brak de afgelopen jaren de ene na de andere begrotingsgrens. Goede internationale resultaten leidden tot een uitdijende sponsorportefeuille, spectaculaire shirtverkoop en duizelingwekkende transferinkomsten. Aanvankelijk werd er nog geschamperd toen Edwin van der Sar meldde dat hij de Europese subtop wilde gaan uitdagen, maar het lukte Ajax wel een paar keer. Het optimisme leek geen grenzen te kennen.
In Nederland creëerde Ajax een financieel oppermachtige positie. Het doel was om met dit geld een monopolie op de landstitel af te dwingen. Net zoals Bayern München dat in Duitsland voor elkaar kreeg. Nu de uitvoering faliekant is mislukt en slechts de derde plaats werd behaald, is de vraag hoeveel verlies de Amsterdammers komend jaar bereid zijn te accepteren. Moet Ajax doorgaan met uitgeven als een Europese subtopper of een versnelling terugschakelen?